• Bohuslän sommaren 2009

  Posted on juli 28, 2009 by in Resor

  Att bara jag skulle åka till Bohuslän på kurs, utan att Mats hade någon del av kakan, är aldrig på tal. En gammal Bohuslän-fan som min make, ser varje chans att få se det landskapet som en lycka. Därför tar vi bilen upp till Heestrand några dagar före kursens början och tillbringar tiden där med att bland annat besöka Valön och Vitlycke museum med dess hällristningar (se FOTAT).

   

  Kolla sånt bus! Jag såg den här figuren uppe på klippan på avstånd och med teleobjektivets hjälp avslöjades skämtet – en skulptur i sten uppe på klippan i Heestrand! 

  Bohuslän är härligt men det är så in i bänken mycket folk på vissa platser. Fjällbacka och Grebbestad är äckligt exploaterade orter. Nej, tacka vet jag de lite mindre platserna, Bovallsstrand är fint och ligger dessutom nära det som var slutmålet för resan för min del, nämligen Gerlesborgsskolan.

  Jag har hört talas om den här skolan av konstfolk, bildlärare och andra, och de får alla får något längtansfullt i blicken när de talar om stället.  Jag förstår varför nu. Det är en stor ekonomisk satsning att gå en kurs här – 6 300 kronor för fyra dagar betalar jag då jag lagt ett tillägg för enkelrum. Men för de pengarna får jag i detta fallet, en oerhört väl genomförd kurs i Claudia Theels regi, fantastiskt god mat, vackra, vackra omgivningar (se FOTAT). Och – något som inte köps för pengar – ett gäng underbara kurskamrater med glöd i blicken och fokus i gärningen.

  Claudia ger oss varje morgon uppgifter som vi genomför på vårt eget sätt. Hon går runt och tittar och kommenterar insiktsfullt och inkännande, kan man säga. Hennes blick är säker. Varje dag har vi en genomgång av fem av kursdeltagarnas arbeten (vi är tjugo på kursen vilket jag kan tycka är i mesta laget) och dessa genomgångar är lika lärorika för oss åhörare som för dem som visar sina bilder. Det uppstår intressanta samtal.

   

  Claudia demonstrerar praktiskt hur man kan jobba med collage, här med foton och penna

  Mat serveras på bestämda tider (bara det!), det finns kaffe under dagen, kakor, frukt. Man tittar ut genom fönstren och ser de vackra klipporna, vattnet.

  Till sista dagen har Claudia förberett en genomgång av collagetekniken genom tiderna, från Picasso och Braque framåt. Spännande. Vi gör före avresa ett sista besök i materialbutiken som i sig är något att hetsa upp sig över. Jag köper mer av det fantastiska bibelpappret som är suveränt segt, tunt och spännande att jobba med. Under de senaste åren har jag lärt mig mycket om papper. Starkt papper kommer inte från träd, det kommer från linne eller bomull.

  Produktivt, ja. Titta i MÅLAT. Inspirerande, ja, kolossalt. Jag vill gärna till Gerlesborgsskolan igen, gärna en annan kurs med Claudia. En besjälad lärare med integritet. Kan det vara bättre?

   

  Min egen favorit från dagarna på Gerlesborgsskolan. I Paradisets lustgård

  En sak kan dock: Aldrig mer åker jag från Gerlesborg kollektivt med den packning man har när man varit på konstkurs. Fyra bussar till Göteborg. Inte kul. Men allt det andra var. Stenkul.

  Andra bloggar om: Gerlesborgsskolan, Claudia Theel, bibelpapper, kollektivtrafik Bohuslän

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Slow skriver:

  Ja, papperseffekterna är fina och skapar ett speciellt djup. Överhuvudtaget tycker jag att du tar ut svängarna både vad gäller material och innehåll. Jag ser mycket humor blandat med olika former och fantasiformer av allvar. I Aja baja kan jag nästan ta på säckväven. Det väcker känslor. Ge dig aldrig är jobbig – och frenetiskt rolig.
  Kul att kursen var så givande, och att omgivningarna fångade er båda.

 2. Evan skriver:

  Bra att du tycker/ser att jag tar ut svängarna, det vill jag gärna. Också därmed tänja på gränserna. Aja baja – någon i familjen forskar kring bebisars psyken. Ge dig aldrig, hyllning till den klyftiga Karolina. Men det förstod du kanske. Jag gillar (tydligen) människor med stavar. Även de på hällristningarna!!