• Balansgång i gränssnittet

  Posted on augusti 2, 2009 by in Konst och kultur

  När jag läser Naja Marie Aidts novellsamling Babian så känns det som att hennes berättande ligger på en gräns mellan verklighet och mardröm – i gränssnittet, tänker jag. Så frågar jag min encyklopediske man: "Vad är egentligen gränssnittet?". För jag vet att ordet betyder något helt annat är det jag använder det för. Låt mig säga att han kommer till korta. Han kan inte riktigt förklara vad det är. Jag googlar. Fattar fortfarande inte riktigt. Någon jag läste om igår sa om nya versionen av Word att hon "gillar gränssnittet". Vadå?

   

  Gränssnittet 

  Nåväl, på JAHAJAiska betyder det att balansera I ett stycke gränsområde. Det gör Aidt med sina noveller i Babian. Läs DN, Svenskan och läs en text från ett av de få intressanta greppen i sommar på Sydsvenskans kultursidor, nämligen om dansk litteratur, här. Men framför allt bör du läsa min text, här. Kanske blir det klarare då varför ordet gränssnitt kom för mig. 

  Fast jag kanske inte ska skälla på Sydsvenskan! Idag har de skrivit om Klas-Ingelaz som jag tycker verkar ha en skön inställning till sin gärning. Läs i Sydsvenskan här. Något har de gemensamt med novellsamlingen Babian – de överraskar. Fast på olika sätt. Men också likt: både Klas-Ingelaz och Aidt använder sig av våra konventioner som överraskningsstrategi.

  Andra bloggar om: Babian, Naja Marie Aidt, Klas-Ingelaz, konventioner, gränssnitt

  Relaterade bilder:

12 Responses so far.

 1. Evan skriver:

  Jag tänkte kommentera mig själv. Nu förstår jag vad gränssnitt är, men jag kan för mitt liv inte förstå varför det heter just så.

 2. Evan skriver:

  Jag tänkte kommentera mig själv. Nu förstår jag vad gränssnitt är, men jag kan för mitt liv inte förstå varför det heter just så.

 3. Evan skriver:

  Nu är det jag igen. Kanske ska jag sätta detta i system? Nu har jag skrivit till Språkrådet och frågat.

 4. Evan skriver:

  Nu är det jag igen. Kanske ska jag sätta detta i system? Nu har jag skrivit till Språkrådet och frågat.

 5. Adam skriver:

  Gränssnitt är väl hur gränsen mellan människa och maskin är snittad. Typ. Tänker jag. För gränssnitt såsom jag är van att höra det betyder allt det som gör att normala människor kan begripa vad som egentligen bara är ettor och nollor (eller motsvarande, typ styrsystem på en raket eller ett kärnkraftverk). Det är således en mycket big deal i dessa dagar, och utvecklas i snabb takt. Vilket gör din förra mobil till en så deprimerande upplevelse för den ligger närmre det binära än det humana.
  (Litteratur med två t!)

 6. Adam skriver:

  Gränssnitt är väl hur gränsen mellan människa och maskin är snittad. Typ. Tänker jag. För gränssnitt såsom jag är van att höra det betyder allt det som gör att normala människor kan begripa vad som egentligen bara är ettor och nollor (eller motsvarande, typ styrsystem på en raket eller ett kärnkraftverk). Det är således en mycket big deal i dessa dagar, och utvecklas i snabb takt. Vilket gör din förra mobil till en så deprimerande upplevelse för den ligger närmre det binära än det humana.
  (Litteratur med två t!)

 7. Evan skriver:

  Tack käre språkpolis och språktänkare. Äpplet, och så vidare. Det kanske är som du säger med ordet. Vi får väl se vad som uppdagas. Men kolla här: http://www.saol.se/saol13_nytt.html

 8. Evan skriver:

  Tack käre språkpolis och språktänkare. Äpplet, och så vidare. Det kanske är som du säger med ordet. Vi får väl se vad som uppdagas. Men kolla här: http://www.saol.se/saol13_nytt.html

 9. Jah Hollis skriver:

  Den symbol Mac/Apple använder för Finder är väl också en symbol för gränssnitt/interface. Rätt talande, tycker jag:
  http://i.ehow.com/images/GlobalPhoto/Articles/2254068/512FinderLeopard_Full.jpg

  Med ett bra gränssnitt blir datorn användarvänligare.

 10. Jah Hollis skriver:

  Den symbol Mac/Apple använder för Finder är väl också en symbol för gränssnitt/interface. Rätt talande, tycker jag:
  http://i.ehow.com/images/GlobalPhoto/Articles/2254068/512FinderLeopard_Full.jpg

  Med ett bra gränssnitt blir datorn användarvänligare.

 11. Evan skriver:

  Ja, jag börjar fatta nu. När jag bad språkrådet om förklaring på ordet fick jag denna: Hej!
  Man kan se det så här: Inuti datorn (och andra tekniska prylar) finns en massa programmeringsspråk, koder, elektronik etc. som ser till att datorn fungerar och gör det den ska. För att vi inte alla ska behöva kunna programmera och ge instruktioner till datorn på dess eget språk skapar programmerarna ett gränssnitt – det som vi ser på bildskärmen – som (förhoppningsvis!) är mer anpassat till hur människor tänker. Det är de fönster, kommandorutor, menyer etc. som vi ser på skärmen som utgör gränssnittet. Man kan alltså se det som den gräns där människa och maskin ”möts”, ett tunt skal, eller ett snitt, mellan allt det tekniska som är inuti datorn, och människan som ska använda datorn. Ibland kallar man det också för användargränssnitt, alltså gränssnittet gentemot användaren.

  Jag skrev tillbaka och frågade hur det gick till när ordet bildades. Interface är ett ord som finns från tidigare i engelskan men såvitt jag förstår är det inte så med gränssnitt. Fin symbol Apple har!

 12. Evan skriver:

  Ja, jag börjar fatta nu. När jag bad språkrådet om förklaring på ordet fick jag denna: Hej!
  Man kan se det så här: Inuti datorn (och andra tekniska prylar) finns en massa programmeringsspråk, koder, elektronik etc. som ser till att datorn fungerar och gör det den ska. För att vi inte alla ska behöva kunna programmera och ge instruktioner till datorn på dess eget språk skapar programmerarna ett gränssnitt – det som vi ser på bildskärmen – som (förhoppningsvis!) är mer anpassat till hur människor tänker. Det är de fönster, kommandorutor, menyer etc. som vi ser på skärmen som utgör gränssnittet. Man kan alltså se det som den gräns där människa och maskin ”möts”, ett tunt skal, eller ett snitt, mellan allt det tekniska som är inuti datorn, och människan som ska använda datorn. Ibland kallar man det också för användargränssnitt, alltså gränssnittet gentemot användaren.

  Jag skrev tillbaka och frågade hur det gick till när ordet bildades. Interface är ett ord som finns från tidigare i engelskan men såvitt jag förstår är det inte så med gränssnitt. Fin symbol Apple har!