• Byråkratiska

  Posted on november 17, 2009 by in Övrigt, Resor

  Jag var sjuk. Det vet de som vet det. De första två veckornas sjuklön betalar arbetsgivaren. Därefter Försäkringskassan. Det visste inte jag. Det är bra det, jag har tack och lov inte varit hemma mer än två veckor sedan 1992, visade sig. För när jag skulle få betalt för vecka 3 denna gång – ja, då gick allting så mycket långsammare är när min arbetsgivare skulle betala.

  Först kom ett brev från Försäkringskassan där jag uppmanades att berätta vad jag har i årslön. Två veckor senare kom ett brev där det stod att om jag inte inom en vecka skickade ett läkarintyg för veckan jag hade varit sjuk så skulle man tolka det som att jag inte ville ha någon sjuklön. Här var det snabba ryck och jag undrade om det krävdes tankeläsning av mig – såvitt jag visste hade ingen tidigare bett mig skicka in något läkarintyg.

  Jag skickade in kopia på läkarintyget och trodde att nu får jag väl snart de där pengarna för vecka 3 av min sjukskrivning. Anä, icke sa Nicke. Nu har jag nämligen fått ett nytt brev, skrivet sex veckor efter att min sjukskrivning avslutats. Där står:

  Vi har tagit emot dina underlag och ska nu utreda om du uppfyller alla villkor för att ha rätt till sjukpenning och vilken inkomst din ersättning ska beräknas på. — På grund av utredningen kan det ta mer än 30 dagar innan du får ett beslut.  

  Alltså, kanske är det för att jag är ovan. Eller är det för att jag inte riktigt är inne i det byråkratiska. Men ska man behöva vänta eventuellt mer än 30 dagar på ett beslut om att man kan få sjukpenning alls, speciellt som arbetsgivaren utan att blinka har tagit emot både sjukanmälan och sjukintyg och gett mig sjuklön snabbt och tveklöst. Varför ska det vara så mycket svårare och krångligare när Försäkringskassan gör samma sak? Varför blir jag plötsligt ett utredningsfall? Och mer än 30 dagar – vi är inne i mitten av december då, två månader efter min sjukskrivnings slut nästan. För min del handlar det om en veckas lön och jag fixar det ekonomiskt, no doubt för att tala The Wire-iska istället för byråkratiska. Men ändå. Va fasen?????? Byråkrati, byråkrati, självändamål? 

  Brevet är undertecknat Med vänlig hälsning. Det tvivlar jag inte på.  

   

  Hibiscusträd i Lissabon, blommar om hösten 

  Andra bloggar om: Försäkringskassan, sjukpenning, utredning, byråkrati, Lissabon

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Slow skriver:

  Nej, det är inte ovanligt. Överlag är de nog satans underbemannade. Läste för övrigt en rekorderlig artikel (kanske i TCO-tidningen) om FK, där det framgick att tjänstemännen inte så sällan undviker att berätta var de arbetar – av anledningen att ingen väl gillar deras arbetsplats.

 2. Evan skriver:

  Visst, de är nog en bespottad grupp. Jag vänder mig mest mot rutinerna. Och också förstås handläggningstiderna. Men jag fattar inte varför FK måste utreda det som redan accepterats av en instans, arbetsgivaren, när det inte handlar om långtidssjukskrivning.

 3. Jah Hollis skriver:

  Jag har, tack och lov, inte haft med Försäkringskassan att gör på många herrans år. Men om jag fattat saken rätt har väl vår nuvarande alliansregering sagt att man ska dra åt skruvarna när det gäller Försäkringskassans kostnader och dessutom se till att kostnaderna för sjukpenning minskar.
  Det kan ju vara en förklaring till byråkratin och långsamheten (och att man vill ha in läkarintyg snabbt, för då kanske många helt enkelt dröjer och missar sin rätt att få ut pengar).
  Jag vet inte vem som är ansvarig minister för Försäkringskassefrågan, men jag litar inte på honom eller henne.

 4. Alla Smutsiga skriver:

  Ja, byråkratiska är ytterligare ett spännande språk. Ibland förstår dom som har byråkratiska som modersmål oss som talar juridiska flytande faktiskt. Bortsett från det så skriver du att du klarar att vänta på den där veckans lön, men det kan inte alla. En ensamstående, deltidsarbetande förälder utan andra tillgångar…. För att tala ett annat språk så är det för jävligt, det är klarspråk, till Kristina Husmark Persson som är ansvarig minister för FK.