• Annika och Anna i duett

  Posted on april 7, 2010 by in Konst och kultur

  Begreppet cover är något för nörden. Uttrycket kommer ursprungligen, enligt wikipedia som jag hoppas man kan lite på eftersom det är en bra story, från de censurerade versioner som spelades av vita artister i USA när de tog över låtar från den afroamerikanska gruppen – man lade en cover, ett täcke över texten så den inte blev så oanständig. Sedan har begreppet kommit att få betydelsen spela någon annans låt helt enkelt.

  Covers är kul. Om man gillar en låt mycket så kan det vara uppfriskande med alternativa tolkningar, ibland kan till och med förlagan få en bättre uttolkare än låten ursprungligen hade – jag vet att jag tidigare skrivit här i JAHAJA om Jeff Buckleys, enligt mig, mycket bättre framförande av Cohens Hallelujah, än vad Cohen själv presterar.  

  Något i den vägen fast ändå annorlunda, presenteras för mig under påskhelgen. En låt med och av Robyn, ”With every heartbeat”, spelades för mig av en av mina bästa låttipsare.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=3vfLvZCdT9g&hl=sv_SE&fs=1&]

  Jahaja. Jag lyssnade, tänkte på att det var en tuff video, tuffa kläder, fräck frisyr, bra låt men så harvig. Det där harviga Robynsoundet. Bra röst, bra låt men trist fram- och genomförd. Då spelar Julia istället en översättning och tolkning av samma låt för mig, med Anna Järvinen och Annika Norlin.

  På spåret med Lindström och Luuk var ju senaste säsongen nyskapande musikaliskt, riktig julafton varje gång programmet sändes. En av artisterna de presenterade var just Anna Järvinen som har en speciell, lite klämd (ja, jag vet att det inte låter bra men det är det) fin röst och scennärvaro.  Annika Norlin har jag aldrig tidigare hört men hon har en underbar, känslig röst och blicken och hennes fokus i denna översatta och tolkade låt är helt magisk. För varje hjärtslag. Det gör ont, härligt ont.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=Vv9lhKZEfg4&hl=sv_SE&fs=1&]

  Kombinationen av rösterna är fenomenal och deras instrumentbehandling och arrangemang en riktig fullträff. Jag hoppas att de kommer att göra fler låtar ihop.

  Andra bloggar om: Covers, Jeff Buckey, Anna Järvinen, Annika Norlin, duett

  Relaterade bilder: