• Ken kommer ut som Erik Gustavsson

  Posted on april 5, 2010 by in Övrigt

  Jag fick följa med på besök i ett barns rike igår. Hemma hos goda vänner, tog en liten flicka mig i handen och frågade mig om jag ville följa med in i hennes rum.

  Golvet var täckt med dockor, massor av dockor. Mest Barbie men det fanns också andra dockor utmed väggarna. Detta var en dockfantasts näste. I massan av dockor fastnade jag för denna:  

   

  Jag plockar upp honom och frågar vad han heter. "Erik Gustavsson", kommer det snabbt som ögat. Ingen i övriga familjen förstår denna namngivning. Det finns ingen, vad man vet, med det namnet i bekantskapskretsen.

  Det är så fantastiskt med docklek. Man kan ge en docka ett helt liv, en personlighet, ett passande namn, allt skapat inom en själv. Den här Erik går med halsband och guldlamé, helt orädd för att bryta några normer. I dockornas värld kan allt testas, finns alla möjligheter. Dockan är en suverän leksak, för alla.

  På mitt skrivbord finns det två troll. Det ena heter Skeletta. Ni förstår säkert varför. Det andra trollet som är en brandman har aldrig fått ett namn. Jag funderar nu på om han kan heta Montag efter karaktären i Bradburys Fahrenheit 451. Nä, det får nog bli Måndag i så fall. Har aldrig varit mycket för det tyska. Härmed döper jag dig till Måndag, käre brandman, denna annandag påsk, denna måndag.

   

  Måndag och Skeletta på dopdagen 

  Trollen inte bara står på mitt bord, de är mina. Jag tror inte att de har ett liv men de gör mig glad. Något annat som gör mig glad är besök av de kära och den glädje de genererar:

   

  När Julia kommer på besök så provar jag jordgubbar som glasögon. Klatschigt men inget för synskärpan! 

  Andra bloggar om: Barbie, Ken, troll, jordgubbar, dockor, lek, glasögon

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Mikael skriver:

  Högtidligt. Härligt att höra om Ken, och håller med om Måndag, det är bättre. Montag associerar jag till skådespelaren Oskar Werner med den gråa framtoningen som spelade i filmatiseringen och var så bra på att gestalta tråkighet och nolläge.
  Har aldrig testat jordgubbar men väl halva pingisbollar. Det blev suddigt.

 2. Evan skriver:

  Ja, jag såg nyligen den gamla Truffautfilmen. Rätt häftig i retroform! Och SÅÅ många bilder på den snygga Julie Christie. Tala om blickfång. Tydligen var namnet Montag något som bara kom för Bradbury. Jag har trott att det var en koppling till Robinson Crusoe. Fast hur har jag aldrig fattat. Och så var det dessutom fel. Körd. Körd är vad jag är …