• Med lust och viss bävan

  Posted on juni 2, 2010 by in Övrigt

  Sommarlovet närmar sig. Lust och längtan paras med viss oro och bävan. Den omedelbara lusten kommer, när solen skiner som idag. Så är det för mig, så är det för många.

  Men allting har en baksida. Vi vet av erfarenhet att en svensk sommar inte är pålitligt vädermässigt – maj månad, ofta så fin, har i år varit en riktig besvikelse. Hur ska sommaren bli? Kommer just de veckor vi är lediga bli fina?

  Jag minns ett tillfälle när våra barn var små, en av de dåliga somrarna. Äntligen kom en dag med fint väder. Vi tog bilen och körde ner mot sydkusten. Ju närmre vi kom desto dimmigare blev det. Utmed stranden låg en tjocka över vattnet och vi vände tillbaka till Dalby. Där hade det börjat regna. Jag minns min frustration, jag nästan grät så besviken jag var. Barnen brydde sig inte, inte heller min stoiske man.

  Viss bävan känner jag därför inför sommaren. Ska det bli tillräckligt med sol i år? Ska vi kunna ladda batterierna med det fina sommarljuset? Simma många tag i Dalby stenbrott, Vikhög, Falsterbo, eller varför inte, Västra hamnen i Malmö?

  Nära mitt hem i Dalby. Sommar! 

  Något som är säkert och påtagligt, är glädjen hos de unga som slutar skolan. Väldigt många längtar till något annat efter de tolv år som de flesta tillbringar i denna omfattande verksamhet där den växande unga människan i bästa fall blir sedd och bejakad, lär sig om världen och sina människor, men i sämre fall känner sig förbigången och osedd och utan känsla av att lära sig något av nytta.  

  Många känner faktiskt också viss bävan, för att åter ta till detta gamla ord som ni gott kan kolla upp i SAOB (uppslagsord bäva). Man bävar för vuxenlivet, ansvar, räkningar, arbete eller avsaknad av arbete. Och något kanske än svårare- den ensamhet som det innebär att bli vuxen, klippa av navelsträngen. 

  Men då avslutningen kommer, då är de flesta glada. Ja, så in i bänken glada. Och det är ofta så vackert och rörande att se.  Man minns, jag minns, hur det var för mig själv. Lust och viss bävan.

  Att vara i livets farstu – så uttrycker Lars Winnerbäck det här i sången Tvivel, här i samsång med Lisa Ekdahl. Det gäller att våga stiga på.
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=HLi5h6ukmNI&hl=sv_SE&fs=1&]

  Andra bloggar om: Lust, bävan, Dalby, Dalby stenbrott, bli vuxen, Lars Winnerbäck

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Det hängde en väldigt stor och gul måne (tyvärr lite i nedan) någonstans över Dalbytrakten när jag åkte hem från jobbet natten till fredag. Jag var tvungen att stanna till och kolla. Tyvärr duger det inte med en kompaktkamera om man ska fotografera en sådan vacker nattlampa.

 2. Evan skriver:

  Nej, jag har också prövat att fota månen, utan framgång. Men det är fint med månen på landsbygden. Den lyser upp rejält.