• In the middle of nowhere

  Posted on juni 15, 2010 by in I terrängen, Konst och kultur, Resor

  Mitt i Tjotahejti, ja, in the middle of nowhere, ligger två fantastiska ställen som våra vänner tar med oss till på utflykt. Vi kör genom Skåne, norrut från Dalby, genom det vackra gröna junilandskapet, över Söderåsen och på små vägar mot vårt mål.

  Det första heter Tomarps Kungsgård och är en borg med anor från 1200-talet i nordvästra Skåne som numera används för konstutställningar bland annat. Vi ser en rolig utställning med olika finurliga formgivningsskapelser (se nedan och i FOTAT).

   

  Många sorters ben … 

  Dessutom äter vi en riktigt, riktigt god soppa med hembakat bröd för 75 kronor i ett av de gamla rummen i borgen. Margreth och Ulf som driver verksamheten är vänliga, personliga och humoristiska. Min sorts folk! Det finns också en shop som bland annat säljer begagnat och jag gör några fina RETROFYND!!

  Sedan kör vi norrut ett antal mil till, till Hishult som ligger i sydligaste Halland. Hört talas om det? Om ja, så är det förmodligen i samband med Hishult konsthall eller Gästis. Det antar jag, eftersom Hishult, enligt wikipedia, bara har cirka 350 invånare. Inte många. Inte illa pinkat då, att lyckas få Hishult att bli ett namn man in konstkretsar uttalar med respekt. För här finns en miljö där man både erbjuder högklassiga utställningar inomhus och dessutom en skulpturpark med riktigt fina föremål i tre dimensioner. Konsthallen är en tillbyggnad till gästgivargården vars ägare (fjärde generation ägare i samma familj) slagit sig på galleriverksamhet.

  Och det är inte konst vilken som helst. Just nu pågår en helt fantastisk utställning med verk av Ulf Trotzig. Inte många konstnärers bilder fyller mig med sådan glädje och djup känsla som denne faktiskt världsberömde, nu 85-årige målare.

  Hans konst har så mycket rörelse att man blir rörd och förflyttad, så mycket natur att man jordas och känner, så mycket färg att man drunknar och ändå andas. Ja, hur ska man annars beskriva sin konstupplevelse i ord, annat än just med de ord som kommer för en?

  Jag har fått tillåtelse att fotografera. Många bilder var sålda. Hade jag haft 75 000 pix så kanske jag hade köpt SKARV: Se också fler bilder i FOTAT.

   

  Skarv 

  Ulf Trotzig är min idol. Men jag beundrar också sådana som Kjell Åke Gustafsson som alltså satsat så mycket på att dra igång denna verksamhet och lyckats göra Hishult, in the middle of nowhere, till en plats dit konstintresserade tar sig på små vägar för att titta på fin konst. Se här vad man kan betitta i parken:

   

  Kaktus! 

  Att titta ger inspiration. Jag har tittat, lyssnat och målat. Titta ni gärna på mina målningar här

  HD, Sydsvenskan, Hallands nyheter, HD.

  Andra bloggar om: Ulf Trotzig, Hishult, konsthall Hishult, Tomarps kungsgård

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Mikael skriver:

  Vilken fin oas du fångat – liksom Prästskogen.
  Bordet på bilden är som min bild av mig själv åka på skateboard: jag skulle behöva mängder av stöd och ben, kanske även armar, som fick hjulen att snurra och benen att gå.

 2. Evan skriver:

  Haha, det skulle jag gärna se en bild på! Fast du bör väl ha bra balans som sysslar med boule!