• Höstpromenader

  Posted on oktober 13, 2010 by in I terrängen, Konst och kultur, Övrigt

  Varför glömmer jag bort hur underbar hösten kan vara? Våren kan jag drömma om, hålla kvar med minnet av det skarpa ljuset, de späda bladen. Och inte minst fågelkvittret som på något vis alltid motsvarar min egen höga, förväntansfulla och laddade känsla, när våren kommer.

  Det är mörkret efter hösten jag hatar, det är vintern som lurar bort minnet av höstfärger, löv i nästan osannolika färger och den ofta klara luften.

   

  Finns det turkosa blad i Sverige, undrade någon som inte sett svenska höstfärger på länge. Bilden är faktiskt obearbetad. Märkligt. 

  I varje fall försöker jag njuta nu och kameran hjälper mig minnas. Utanför Torna Hällestad finns fantastiska promenadvägar i Björkensdal, Trollskogen och Prästaskogen. Bara namnen ger en ju lust att åka dit. I söndags mötte vi

   

  … en tjur? Ett djur. En varelse i skogen.  

  Att komma ut i det fria är bra för själen främst men också för kroppen, förstås. I dagarna står mycket om hur mycket vi kan spara pengar om människor lever sunt. Jag kan hålla med om vikten av att hjälpa människor till ett sundare liv, framför allt för deras egen skull men också förstås för att spara statens pengar. Jag kan dock tycka att det ibland går för långt. Till exempel får man nu i Lunds kommun bara röka (oberoende av om man går iväg till annan plats) på sin lunch och fritid. Jag kan tycka att det är lite hysteriskt att jaga rökare på det sättet. Kanske bara den som själv varit rökare förstår hur djupt beroendet sitter. 

  Men det handlar egentligen mer om synen på vem som förvaltar ens kropp. Har en arbetsgivare rätt att lägga sig i ens kanske destruktiva livsstil? Jag skulle hellre se att Lunds kommun erbjöd sina rökande anställda behandling och hjälp att sluta röka, än att med hjälp av ett förbud få dem att skämmas när de, säkerligen, smygröker i någon port eller annan plats de kan hitta. Att röka verkar idag vara något av det mest skambeläggande en privatperson kan göra.  

  Just nu läser jag en roman, Corpus Delicti av Juli Zeh, som just tar upp denna fråga, i dystopins form.

  Året är 2058 och METODEN styr samhället som gestaltas. Här tas hela tiden prover på människor för att se till att de lever sunt och på ett sådant sätt att de erfar så lite fysisk och psykisk smärta som möjligt. De som inte sköter sig kallas in till domstol. 

  Det finns terrorister i Juli Zehs framtidssamhälle – till exempel en grupp som kallar sig "Rätt till sjukdom". De tycker att människan har rätt att leva som hon vill även om det i förlängningen innebär att hon blir sjuk. Människorna i Corpus Delicti lever i en hälsodiktatur. Det är deras plikt att träna sina kroppar, äta rätt, sova som de ska. Sköter de inte sig, straffas de.

  Zehs tankegång är tydlig, och hon använder dystopin som man brukar, för att varna för något i samhället som man misstänker kan utvecklas på ett farligt eller människofientligt sätt. Det är intressanta tankegångar hon för fram. Däremot känns översättningen emellanåt klumpig.

  Ja, översättning, det är ingen lätt grej, det. Cormac McCarthys Blood Meridian har nu översatts och översättningen hyllas av många. McCarthys språk kräver en riktigt vass översättare, hans språk är på en gång ålderdomligt och aktuellt. 

  Titta gärna på fler av mina höstbilder, eller kanske ännu hellre: Ge dig själv ut i det fria! 

  Andra bloggar om: Juli Zeh, Corpus Delicti, rökning, översättning, höst

  Relaterade bilder:

14 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Det kan faktiskt ta sig rent fascistoida former när de, som anser sig leva rätt och sunt, ska bestämma att andra ska göra som de. Jag är djupt misstänksam mot ordningsmän och -kvinnor som anser sig ha upptäckt den enda vägen att vandra här i livet.

 2. Jah Hollis skriver:

  Det kan faktiskt ta sig rent fascistoida former när de, som anser sig leva rätt och sunt, ska bestämma att andra ska göra som de. Jag är djupt misstänksam mot ordningsmän och -kvinnor som anser sig ha upptäckt den enda vägen att vandra här i livet.

 3. Ingrid Enulf skriver:

  Härligt – ytterligare en dystopi…Du vet vad jag menar 😉

 4. Ingrid Enulf skriver:

  Härligt – ytterligare en dystopi…Du vet vad jag menar 😉

 5. Mikael skriver:

  Läckert magiskt blad. Och den där tjdjuren…

  När man röker kommer man ut i det fri med sin last – i alla väder.

 6. Mikael skriver:

  Läckert magiskt blad. Och den där tjdjuren…

  När man röker kommer man ut i det fri med sin last – i alla väder.

 7. Evan skriver:

  Hej vänner i bloggosfären och annorstädes. Jah, yes, så är det. Lite frihet ska man väl få ha. Jag värjer mig å rökarnas vägnar men är tacksam att vi har rökfria restauranger, dock.
  Ingrid, du känner mig vid det här laget. Men hör och häpna, senaste Bokpolenboken är INTE, jag upprepar, INTE en dystopi.
  Micke slow – är du rökare? Nej, det tror jag inte. Du hade inte kunnat fara fram så på cykeln då. Jag har sett dig svischa förbi. Visst är det du på min svischbild?

 8. Evan skriver:

  Hej vänner i bloggosfären och annorstädes. Jah, yes, så är det. Lite frihet ska man väl få ha. Jag värjer mig å rökarnas vägnar men är tacksam att vi har rökfria restauranger, dock.
  Ingrid, du känner mig vid det här laget. Men hör och häpna, senaste Bokpolenboken är INTE, jag upprepar, INTE en dystopi.
  Micke slow – är du rökare? Nej, det tror jag inte. Du hade inte kunnat fara fram så på cykeln då. Jag har sett dig svischa förbi. Visst är det du på min svischbild?

 9. Mikael skriver:

  Klart att det är jag som svischar.

  Det har gått några år sedan jag tog ett bloss. Fördelen rökare har är att de tar sig ut i vilka väder som helst. Att de sedan förkortar sina liv, ja, det är en annan femma.

  Diskuterar gärna Hämnden när jag sett filmen.

 10. Mikael skriver:

  Klart att det är jag som svischar.

  Det har gått några år sedan jag tog ett bloss. Fördelen rökare har är att de tar sig ut i vilka väder som helst. Att de sedan förkortar sina liv, ja, det är en annan femma.

  Diskuterar gärna Hämnden när jag sett filmen.

 11. Alla Smutsiga skriver:

  Fast vintern är härlig på sitt sätt. Man tänker ljus och dricker något varmt och sött när man kommer in från en lång och kall promenad. Det är härligt. Jag fick ett recept förra året, koka 1 l äppeljuice och 1 l starkt rooiboste med en kanelstång och två stjärnanis i 7 minuter. Drick varmt, kanonbra alternativ till glögg när man inte vill ha alkohol.

 12. Alla Smutsiga skriver:

  Fast vintern är härlig på sitt sätt. Man tänker ljus och dricker något varmt och sött när man kommer in från en lång och kall promenad. Det är härligt. Jag fick ett recept förra året, koka 1 l äppeljuice och 1 l starkt rooiboste med en kanelstång och två stjärnanis i 7 minuter. Drick varmt, kanonbra alternativ till glögg när man inte vill ha alkohol.

 13. Evan skriver:

  Jo, det är sant. När du beskriver det så … och så efter vinter kommer våren. Ju.

 14. Evan skriver:

  Jo, det är sant. När du beskriver det så … och så efter vinter kommer våren. Ju.