• Svinalängorna

  Posted on januari 16, 2011 by in Konst och kultur

  Jag har inte läst boken, men ikväll sett den prisade filmen "Svinalängorna". Jag blev besviken.

  Det är inte alltid lätt att säga varför vi reagerar som vi gör. Just nu läser jag "Utrensning" och det är bok med en äkthet i anslaget som överväldigar. Kanske delvis därför reagerade jag i kväll som jag gjorde. Något i filmen saknades.

  Filmen berättar om en dysfunktionell familj av ett slag som vi vet finns. Bitvis är den grymt övertygande, och jag menar då grymt i dess tidigare mening. Men någon enstaka scen känns lam och nästintill pekoral och fokus på berättandet är inte helt tydligt. Jag stör mig också på att den flicka som valts för huvudrollen, den unga flickan Leena, nästan ser aristokratisk ut med sin baletthållning och extremt vältränade kropp. Lite för tjusig för en flicka vars föräldrar handlar kläder åt barnen på Frälsis.

  I periferin får vi följa Leenas lillebror och faderns vårdslösa och hänsynslösa behandling av honom. Det visas bokstavligen i utkanten av bilderna. Det är nog dessa scener som griper tag i mig mest, och hans öde som känns mest tungt att följa. 

  Nej, filmen får nog inte mer än 3 av mig. Jag återgår till Oksanen i morgon. DN, Svenskan, Sydsvenskan,

  Andra bloggar om: Svinalängorna, Utrensning

  Relaterade bilder:

8 Responses so far.

 1. Lizette skriver:

  Jag lade boken åt handlingarna efetr 50 sidor – livet är för kort. Tar & lyssnar på dig och struntar i filmen också.

 2. Lizette skriver:

  Jag lade boken åt handlingarna efetr 50 sidor – livet är för kort. Tar & lyssnar på dig och struntar i filmen också.

 3. Evan skriver:

  Ja, lyssna på mig. Gärna IRL! Jag har så många virtuella vänner … Men rekommenderar verkligen Oksanen.

 4. Evan skriver:

  Ja, lyssna på mig. Gärna IRL! Jag har så många virtuella vänner … Men rekommenderar verkligen Oksanen.

 5. Jah Hollis skriver:

  Åja, så dålig var inte boken.
  Fast många i borgarstaden Ystad hade nog svårt att ta den till sig. Där ska ju allt vara fint på ytan. Om filmatiseringen kan jag däremot inte uttala mig.
  Men tacka vet jag Keith Richards självbiografi. 🙂

 6. Jah Hollis skriver:

  Åja, så dålig var inte boken.
  Fast många i borgarstaden Ystad hade nog svårt att ta den till sig. Där ska ju allt vara fint på ytan. Om filmatiseringen kan jag däremot inte uttala mig.
  Men tacka vet jag Keith Richards självbiografi. 🙂

 7. Filmlover skriver:

  Tror knappast att du kunnat se att Tehilla Blad dansar balett om du inte läst om det i tidningarna. Inte på hur hon agerar i filmen i alla fall. Dessutom var ju Leena elitsimmare så kroppen skall nog vara vältränad i vilket fall. Själv gissar jag att få barn hade klarat rollen bättre än vad hon gjorde. Av många bedömare den bästa barnskådespelarinsats i svensk film på åratal. Guldbaggenominering får man inte bara så där.

 8. Filmlover skriver:

  Tror knappast att du kunnat se att Tehilla Blad dansar balett om du inte läst om det i tidningarna. Inte på hur hon agerar i filmen i alla fall. Dessutom var ju Leena elitsimmare så kroppen skall nog vara vältränad i vilket fall. Själv gissar jag att få barn hade klarat rollen bättre än vad hon gjorde. Av många bedömare den bästa barnskådespelarinsats i svensk film på åratal. Guldbaggenominering får man inte bara så där.