• Massage och yoga, en annan sorts vinterlov

  Posted on februari 24, 2011 by in Konst och kultur, Övrigt

  Många avundas oss lärare våra vinterlov. Vi har det gott på det viset, att arbetsåret bryts upp av undervisningsfria dagar med sköna intervaller. Att loven är välbehövliga för både återhämtning och också rättningsarbete är något som kanske bara kan förstås av andra lärare. Eller dem som lever nära oss.

  Detta vinterlov har jag (hittills) hållit mig i hemmet. Just rättning, planering, lite extrajobb, har hållit mig sysselsatt. Jag har kunnat unna mig ett lägre tempo och avbrott så jag är nöjd med tillvaron trots detta.

  Det kan bli läge för översyn av kroppen när man nu är på hemmaplan och inte gör av med pengar på dyra resor (fast i morgon ska jag till Stockholm över helgen så jag är bara skenhelig). Igår yoga, idag massage.

  Det är något läskigt-härligt med båda sakerna. Yoga är lite märkligt, minst sagt. Man drar och tänjer, går över sina gränser lite grand, andas. Och så känner man sig på något sätt påverkad mentalt. Kropp och själ.

  Och massage. Idag besökte jag för första gången en massör i Lund. Han pratade om min mjälte. Något var i olag med den, det såg han på mina läppar. Han tryckte på en punkt på min bröstkorg. Det var mycket ömt. Det är ångestpunkten, sa han.

  Jag skriver inte detta på något förlöjligande sätt, om någon tror det. Nej. Jag tror att han har rätt. Det är nog något med både mjälten och ångesten. Det kändes skönt med detta lakoniska konstaterande. Han är intresserad av helheten, sa han. Kropp och själ. Men han behandlar kroppen utifrån den förståelse han får om ens psyke genom att känna på ens kropp.

  Jag tycker att det är kolossalt häftigt, oroande härligt. Smärtsamt välgörande.

  Kropp och själ. Ett fint sätt att hålla lov. Men jag gör annat också. Jag lyssnar på PJ Harveys nya album ”Let England Shake” så att väggarna och jag skakar. Lyssna in dig om du inte redan gjort det. Och missa inte Seamus Murphys fina filmer som i en fin syntes kompletterar musiken. Här en av mina favoriter: ”The Last Living Rose” 

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=CWBrWhrKchQ&w=640&h=390]

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder:

5 Responses so far.

 1. julia skriver:

  OJ! mjälten alltså?

 2. Evan skriver:

  Han menar nog att mjälten inte riktigt är i toppform men att det är ett utslag av annat, i själen. Något sånt.

 3. Jah Hollis skriver:

  Jo, jag har lyssnat på Polly Harveys nya skiva en hel del, dock utan filmerna. Och här finns det referenser att hämta:

  http://www.youtube.com/watch?v=-YPnXBWl9Tk&NR=1

  http://www.youtube.com/watch?v=WayW-bHCKQs&feature=related

  Därmed inte sagt att skivan inte är bra.
  För det är den.

 4. Jah Hollis skriver:

  Det var länge sedan man fick läsa något nytt här.
  Vad beror stiltjen på?

 5. Anonym skriver:

  Ja. Du har rätt. Tiden, indikationen orh orken har inte funnits där. Jag hoppas att med återvändande ljus så blir det ändring.