• Vid vägs ände

  Posted on mars 8, 2011 by in Konst och kultur

  En virtuell vän och återkommande bloggläsare, Jah, undrade vad som orsakat stiltjen i JAHAJAs forum. Det känns gott. Det är ju så att ibland blir det stopp, både vad gäller inspiration och tillgänglig tid. Men då saknar jag skrivandet. Liksom jag saknar målandet när det uteblir.

  Skrivandet och målandet hänger intimt ihop för mig. Ofta kan en strof eller ett uttryck inspirera till en bild, eller en bild inspirera till ord eller fraser. Vårt språk är fantastiskt, men ännu mer människans förmåga att tänja och dra i orden, låta dem få allehanda betydelser. Låta dem gestalta bilder som står för något annat.

  Metaforens betydelse i språket är något jag pratar mycket om i mitt yrke. Många unga använder bilderna utan att veta om det, de mest vardagliga. Hjärta av guld, blåögd, ja många som bara slinker med i talet.

  Andra får man förklara. Att vara vid vägs ände. Man förklarar bilden och att det är gamla ord och ordformer. Men tyngden i begreppet får man bara hum om genom att använda det och höra och se det använt. Vid vägs ände. Det känns tungt. Eller – något som ger en möjlighet att vända om.

  Jag blir lika förtjust varje gång jag hör någon på ett naturligt sätt använda någon av dessa gamla metaforer i språket. Igår, i en livlig diskussion i kollegiet, sa en kollega angående något att "nu gäller det att inte vila på hanen". Inte vela. Jag blev helt glad! Vackert, vackert.

  Ungdomar använder metaforer mindre än äldre, har jag en känsla av. Samtidigt är de ofta förtjusta när de får dem förklarade och kan ta in bilderna i sitt eget språkbruk. De inser att det berikar med ett spänstigt och bildrikt språk. Det ger mer än bara innebörd, det ger också en upplevelse.

  Tycker ni att jag tar i? OK, då. Men här är min bild av att vara vid vägs ände ( med den snygga allitterationen …). Titta gärna också på några nya bilder.

   

  Akvarell, gouache, collage 

  Andra bloggar om: JAHAJA, bilder, metaforer, akvareller, vid vägs ände, spänna hanen

  Relaterade bilder:

8 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Färgmetaforer som jag kommer att tänka på: ung och grön, gammal och grå. Sedan kom det bara för mig nu: att dra sitt strå till stacken.
  Fin bild, men jag vet inte hur jag tolkat den om den inte haft någon titel.
  Jag har själv fått lite miniuppmärksamhet för några av mina foton, på fotosajten Fototriss. Min senaste fototriss kom med i finalen i veckans fototävling. Och nu är jag ute och fiskar röster. Senast klockan 21 i morgon, söndag, kan man gå in och kolla och rösta på de olika bidragen, däribland då mitt, här:

  http://fototriss.blogspot.com/2011/03/se-upp-nu-ar-det-omrostning_09.html

  Sedan är det en samvetsfråga vad man röstar på. 🙂

 2. Jah Hollis skriver:

  Färgmetaforer som jag kommer att tänka på: ung och grön, gammal och grå. Sedan kom det bara för mig nu: att dra sitt strå till stacken.
  Fin bild, men jag vet inte hur jag tolkat den om den inte haft någon titel.
  Jag har själv fått lite miniuppmärksamhet för några av mina foton, på fotosajten Fototriss. Min senaste fototriss kom med i finalen i veckans fototävling. Och nu är jag ute och fiskar röster. Senast klockan 21 i morgon, söndag, kan man gå in och kolla och rösta på de olika bidragen, däribland då mitt, här:

  http://fototriss.blogspot.com/2011/03/se-upp-nu-ar-det-omrostning_09.html

  Sedan är det en samvetsfråga vad man röstar på. 🙂

 3. Evan skriver:

  Färgmetaforna är bra för de är tydliga. Vid vägs ände är också lättbegriplig om man nu bara vet vad en återvändsgränd är …

  Jag tycker du är en duktig fotograf. Visst har du bytt upp dig vad gäller kamera? Fisken nappade, förresten!

 4. Evan skriver:

  Färgmetaforna är bra för de är tydliga. Vid vägs ände är också lättbegriplig om man nu bara vet vad en återvändsgränd är …

  Jag tycker du är en duktig fotograf. Visst har du bytt upp dig vad gäller kamera? Fisken nappade, förresten!

 5. Sarisen skriver:

  Mycket fin bild

 6. Sarisen skriver:

  Mycket fin bild

 7. Evan skriver:

  Tack Sarisen, det var fint att höra med tanke på hur det känns just nu med det kreativa!

 8. Evan skriver:

  Tack Sarisen, det var fint att höra med tanke på hur det känns just nu med det kreativa!