• Tosteberga – en pärla

  Posted on juli 20, 2011 by in Resor

  Inte långt från Bromölla och inte heller långt från Sölvesborg, ligger Tosteberga, en by med anor från 1700-talet och med bara 97 invånare. Det är en liten by alldeles intill havet och med naturreservatet Tosteberga ängar intill.

  Här är det stilla. Bara i hamnen vid campingen är det lite livligt. Vi hamnar här eftersom Adam, som nu gör sin psykiatridel av AT-tjänsten i Tostebergas närhet, har hyrt ett lite hus här.

  Byn ligger utmed vattnet, både Öland och Gotland kommer för oss när vi blickar ut över ängarna. Tydligen finns det fornlämningar i marken som gör att man inte får vare sig bygga nytt på tidigare icke bebyggd mark eller bruka jorden mer än ytligt, ifall man skulle skada någon historisk lämning.

   

  I Tosteberga hamn, med Ryssberget i bakgrunden

  Det är vackert här. Lugnt och vänligt. Tosteberga ligger inte utmed någon stor väg och i och med byggrestriktionerna så har byn inte expanderat. Jag kan tänka mig att återvända hit till det nordöstliga hörnet av Skåne – ja, Skånes alla fyra hörn har något fint att erbjuda. Var det inte någon som sa att Skåne är fantastiskt?

  I hamnen syns spår av fisket som numera är litet. Fisk finns men inte fiskare

  Andra bloggar om: Tosteberga

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Välkomna att bo över på vårt B&B nästa gång ni besöker byn.

 2. Välkomna att bo över på vårt B&B nästa gång ni besöker byn.

 3. Evan skriver:

  Tack så mycket! Det kanske vi gör när vi inte längre kan hälsa på vår son där. Det är en väldigt vacker trakt!

 4. Evan skriver:

  Tack så mycket! Det kanske vi gör när vi inte längre kan hälsa på vår son där. Det är en väldigt vacker trakt!