• Konst och natur

  Posted on juli 22, 2011 by in Resor

  Vi har fått påfyllning både vad gäller konstupplevelser och natur-dito. Ett besök på Tomelilla konsthall gav oss möjlighet att se några av Ulf Trotzigs målningar. Alla var inte sådana att de grep mig men det som gjorde det, de grep djupt.

  Det är något med hans sätt att måla, de skenbart enkla, snabba penseldragen, de rätt dystra färgerna som kan lysas upp av blått, gult. Människan är rätt liten i Trotzigs natur, mäktigare än människan är fågeln, ett ofta återkommande motiv i hans konst. På den förra utställningen av honom som jag såg på Hishults konsthall för något år sedan, fanns en målning, "Skarv", som jag hade velat se igen. Men någon har nog köpt den. De enda av målningarna i Tomelilla som inte var sålda var de från 2011. Fler än jag gillar honom. Och det är nog folk med pengar – skarven kostade 80 000, däromkring ligger priserna på hans tavlor.

  Tomarps konsthall kan man just nu se en utställning med målningar av Helmtrud Nyström. Även här gestaltas naturen, och människan i den. Ofta ser man människan i bilden vara upptagen av något annat än det som omger den. Bilderna ger en känsla av alienation, man vill säga till figurerna "titta dig omkring, titta på träden". De är försjunkna i annat. En bild jag tyckte mycket om heter "Haväng III". Här går människor på en strand och tittar ner. Letar de efter stenar, eller njuter de bara av att känna sanden under fötterna?

  Efter Tomarp tar vi oss till Söderåsen. Det är blött och vi får trotsa regnet. Oerhört vackert med de höga träden. De flesta prunkande gröna efter en regnig sommar. Men inte alla …

   

  Leader of the pack

  Även ett kalt träd är ett träd. Jag funderar ofta när jag är ute i skogen och fotograferar, över hur svårt det är att få djup i bilderna. Kanske det lyckades här? 

  Underbara kontraster i den dimmiga skogen. Jag hoppas bara att inte kameran tog stryk!

  Jag får passa på att göra reklam för vår kamera, Nikon D60, som nu har två år på nacken. Visst är det en bra bildtagare?

   

  Naturen erbjuder något att se på alla nivåer, långt ifrån och nära. Bara man öppnar ögonen. 

  Ja, naturen och konsten är en källa till ständig glädje, inte minst såhär i kombination. Det är välgörande för själen.

  Andra bloggar om: Ulf Trotzig, Helmtrud Nyström, Söderåsen, naturen, konsten

  Relaterade bilder:

10 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Men det är väl inte kameran som tar bilderna?
  Det är väl fotografen.

 2. Jah Hollis skriver:

  Men det är väl inte kameran som tar bilderna?
  Det är väl fotografen.

 3. Evan skriver:

  Men det hjälper med bra kamera!

 4. Evan skriver:

  Men det hjälper med bra kamera!

 5. Eva skriver:

  Hoppas den håller ett tag till. Min bara la av efter ca 35000 bilder i lördags em. Lagning kanske, men verkar bli en dyr affär. Annars har jag varit väldigt nöjd.
  Eva

 6. Eva skriver:

  Hoppas den håller ett tag till. Min bara la av efter ca 35000 bilder i lördags em. Lagning kanske, men verkar bli en dyr affär. Annars har jag varit väldigt nöjd.
  Eva

 7. Evan skriver:

  Hej Eva, så synd! Men hur vet du att den tagit just 35 000 bilder om jag får fråga? Syns det i kameran?

 8. Evan skriver:

  Hej Eva, så synd! Men hur vet du att den tagit just 35 000 bilder om jag får fråga? Syns det i kameran?

 9. Eva skriver:

  Nej det tror jag inte – men jag har över 40000 digitala bilder på datorn och de flest är tagna efter jag skaffade D60. Lite överdivet, kanske närmare 30000.
  Eva

 10. Eva skriver:

  Nej det tror jag inte – men jag har över 40000 digitala bilder på datorn och de flest är tagna efter jag skaffade D60. Lite överdivet, kanske närmare 30000.
  Eva