• En framgångssaga i Dalby

  Posted on september 28, 2011 by in Resor

  Jag går i bara t-shirt och lite till ner till Dalby centrum, downtown Dalby, denna vackra onsdag. Det är en trist promenad som jag gått många gånger under de 27 år jag har bott i byn. Den går utmed bostadshus, på asfalt, och är ingenting mot de fina promenader som skogen och den omgivande landsbygden erbjuder.

  Men det gör inget idag. Jag är nämligen på väg till ett favoritställe, Kungsgårds stenugnsbageri. Bageriet som öppnades för knappt ett år sedan drivs av Hannes och Bitte. Hannes har en bakgrund bland annat på S:t Jakobs stenugnsbageri i Lund och har tagit med sig idéer därifrån men experimenterar själv med surdeg och dess möjligheter.

   

  Snygg skylt påminner om de gamla hantverksyrkena som bageriet representerar

  Bageriet är mycket fint beläget i vad man skulle kunna kalla Dalbys nycentrum. Jag har tidigare skrivit om hur fult jag tycker gamla Dalby centrum är, men nu har det mitt emot Dalby gästis etablerats en radda butiker som har lite intressantare stuk än flera av dem som finns i vårt gamla centrum. 

  Vacker spegel möter kunden på väg in. Bakom fotografen skymtas legendariska Dalby Gästis

  Och så  – varorna!!!! Underbara valnötsbröd, det vackra Kungsgårds jätte, Levainbrödet som är mycket populärt, de fantastiska kardemummabullarna som numera alltid finns i vår frys – om vi får oväntat besök. Ja, allt är gott. De små goda nötkakorna med bas lik julknäck är suveränt smarriga (tyvärr idag slut redan när jag kom). 

   

  Rågbullar. Dessa fotogena bakverk smakar råg, ger råg i ryggen och smaklökarna en upplevelse!

  Det är vackert, det är SÅ gott, det är trevligt. Och en framgångssaga! Alla dessa år vi har bott här har vi ses butik efter butik öppna och stänga i Dalby. Ett fåtal har hållit stånd i några år men det är svårt att etablera sig här. Folk jobbar på andra ställen där utbudet är mycket större, man jobbar i Malmö, Lund, kanske till och med Köpenhamn. Varför handla i Dalby? Jo men visst, bröd behövs ju varje dag. Vårt dagliga bröd.

  Humor har han, Hannes. Brödet Hannes döparen köper jag gärna, inte minst för det roliga namnets skull!

  Har du vägarna förbi så missa inte ett besök i den fina butiken. Du kommer inte bli besviken. På väg tillbaka idag, hem till Dalbys suburbia, har jag ärende på apoteket. "Mmm, jag känner på doften var du har varit" säger tjejen jag handlar av. Och, tänker jag, finns det något bättre än doften av nybakat bröd?

  Jo, kanske. Det skulle vara bebis. Då.

  Andra bloggar om: Kungsgårds stenugnsbageri, Dalby, centrum, surdegsbröd

  Relaterade bilder:

3 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Supporta din lokale bagare.
  Mormors bageri i Hemköps/Entréhuset vid Värnhem är kanske inte så jätteexklusivt, men när doften av deras surdegsbullar med tomat och vitlök sprider sig måste man bara vänta till baket är klart och man kan köpa några rykande färska med hem.

 2. slow skriver:

  Mums, det där rödbetsbrödet skulle jag vilja hugga in i.
  Nära vårt bo ligger Boullan med ett oftast digert utbud, men lördagsmorgnar får man närapå slå sig fram i trängseln.

 3. Evan skriver:

  Ja, bröd väcker känslor. Sedan ett år gör jag surdegsbröd på surdeg jag fick av Adam. Det är det allra bästa och väldigt tillfredsställande att själv baka. Men jag uppskattar trots det vår lokale bagare som, tyvärr, men så är det, slagit ut det gamla traditionella bageriet i Dalby. Det är hårt i konkurrensen!