• En kort tysk

  Posted on december 30, 2011 by in Resor

  Vännerna kom hem från kort besök i Tyskland. ”Ni borde åka till HeringsdorfUsedom, där är det tyst och vackert.”

  Så blev det. Någon dag efter jul kör vi ner till Gedser, tar färjan över till Rostock och bilar till ön Usedoms yttersta tyska bit mot Polen (läs gärna om öns historia, den är symtomatisk för området på flera sätt), med den vackra kuststräckan inte helt olik det vi har sett på Österlen, fast så mycket längre.

  Här bor vi på hotellet Auf der Düne och det är tyst i det stora rummet som vetter mot havet, Östersjön. Utanför går en promenad som hyser cyklister och joggare och nedanför ligger stranden med ljus sand.

  Rätt många går med oss här denna mellandag och man kan tänka sig hur här ser ut en sommardag med de 20 000 sängplatser som badorten erbjuder, eller för övrigt en nyårsdag. Nyårshelgen som kommer är de flesta bäddar i badorten upptagna, berättar vår värd.

  Han och hustrun kom till Seebad Heringsdorf 1995 och köpte den stora 1800-talsvillan. Man blåste ut hela inredningen, byggde om golv och väggar och inredde igen enligt husets ursprungliga stil. Det är ett nästan majestätiskt hus och paret har anledning att vara stolta. Detta är ett expansivt område, på många ställen byggs det och det är mycket populärt bland tyskarna som har så lite kust i sitt land.

  Kejsaren, Ville ni vet, gillade stället.

  Skönt att vara här off-season. Hotell och restauranger trängs i de små enkelriktade gatorna och det är lite Smögen-känsla nästan. Och Smögen är inte kul på sommaren …

  Stranden är vacker och vi går en tvåtimmarspromenad medan det är ljust. När det mörknar äter vi en god middag på en tapasrestaurang. Riktigt gott och trevligt, gott vin, god öl.

  På natten drömmer jag ihop ett örhänge. Det är sant! Örhänget är gult, en kvadrat av plats som hänger i en krok. Det är liksom en stylad dröm, som om den var till för att leverera en produkt, färdigdesignad – på morgonen står chefen och säger: ”Nå, Eva (eller Efa som vår tyske värd kallar mig), vad har du drömt ihop för något käckt i natt då?”.

  Örhänget är riktigt snyggt, ska rita det någon gång. Kanske kan jag bli en så kallad dröm-designer?

  Väldigt vackra stenar ser vi på stranden

  Nästa dag besöker vi helt kort Greifswald och Stralsund. Den senare vackrare och med en ett stort antal välbevarade gamla hus, en riktig Hansastad. Tyskland är fullt av vackra städer. Den här staden har ju delat historia med Sverige och det märks bland annat på kaféerna där vi lyckas hamna på ett som heter Kaffekoppen. Här serveras rätt misslyckade wannabee-kanelsnäckor, utan socker eller kanel i tillräcklig mängd. Men staden är helt klart värd ett besök. Trots detta.

  Att ta sig hem går rätt fort, i varje fall på motorvägen. När vi kör på den danska sidan nära Köpenhamn så kommer helt plötsligt en kraftig hagelskur, den kommer och passerar rekordsnabbt. Det verkar vara den enda riktiga vinter vi får se denna sida om nyåret.

  Titta gärna på fler bilder! Det känns som vi såg mycket intressant på vår korta tyska resa.
  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Mikael skriver:

  Trevlig tripp! Och vilken tur ni hade med vädret.
  Stenarna väckte något, speciellt ”balansakten”. Kul.
  Mysteriet, är det löst?

 2. jahaja skriver:

  Hej Micke, nej, det är inte löst men jag tyckte själv att balansakten var mycket suggestiv. Jag vill måla den, alternativt vara där uppe och balansera!!