• Balansakt

  Posted on januari 24, 2012 by in Övrigt

  Under olika faser i livet blir olika begrepp betydelsefulla. Länge har ”perspektiv” varit användbart  för mig att tänka kring. Nu är det ”balans”.

  Jag fascinerades av något jag såg på en strand. Slow namngav fotot som jag sedan använt till min målning nedan, kallad just så: Balansakt.

  Syn på tysk strand, målad med akvarell, gouache, krita och gummi arabicum

  För visst är livet en enda balansakt, ur ett visst perspektiv. Man sitter emellanåt som uppe på stenen och svajar. Ofta fattar man inte att man orkar sitta kvar. Emellanåt känns det tryggt och lugnt. Och ibland, någon gång, ramlar man av.

  För att komma tillbaka till ett balanserat läge jobbar jag nu med lite av varje. Det som ger mycket, mycket, för balansen, är yoga och mindfulness.

  Jag har gått på yoga i grupp ett antal gånger och det är nog ett bra sätt att börja om man är ny i yogavärlden. Nu gör jag det på egen hand. Jag har en skiva med yogaövningar och en Eve tipsade om De fem tibetanerna, fem gnistrande övningar som tar dig ur stelheten om du är envis.

  Varför yoga? Jo, det tar på spänningar, det stillar, det bryter loss något. Det är rätt fantastiskt.

  Mindfulness: Ja, även detta, kanske i ännu högre grad är obegripligt på en gång enkelt och komplext. Medveten närvaro föredrar man ju att kalla det på svenska, för Jahaja-ordet nua har ju helt enkelt inte ännu spritt sig till den stora allmänheten. Anä, jag får säga att nua är något annat. Att nua är medveten närvaro när den bara är där, av sig själv. Det är så att säga omedveten medveten närvaro.

  Men om man har lätt för stress, en känsla som liksom sprider allt man håller i huvudet till ett då-nu-sedan, som en deg som jäser långt över kanten på bunken, som gör att själva essensen går förlorad och kvar blir bara skräcken för att förlora taget. Ja, om man har lätt för det, då kan övningar i mindfulness hjälpa. De hjälper en att hålla fokus, att isolera tanken och känslan från det omkringliggande. De hjälper en att hitta centrum och därmed lugn.

  Även kring mindfulness finns det massor att hämta på nätet. Den här övningen tycker jag mycket om. Jag gillar rösten och det angelägna den tycks uttrycka. Men det finns mycket att hitta, det är bara att googla eller skaffa eller låna en bok. Mycket forskning bedrivs kring denna metod just nu.

  Annars, för att få perspektiv på tillvaron kan man ju fundera på detta som man idag kan läsa i tidningarna. Det ger ju lite distans till det egna dagliga kämpandet. Dinosaurier för 160 miljoner år sedan, försökte också på sitt sätt skapa ordning i tillvaron.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Relaterade bilder:

7 Responses so far.

 1. Eva skriver:

  jag har länge tänkt börja med yoga, men jag fastnar alltid i alla de olika typer som finns. Jag kan inte reda ut vad de innebär och vad som är skillnaden.

 2. jahaja skriver:

  Jag föreslår att du går till något organiserat, eller prova de fem tibetanerna. Det är inte svårt men det är yoga och gör gott.

 3. Marcus Cato skriver:

  Får du lust att utveckla yogan rekommenderar jag en resa hit:

  http://www.yoga.se/Haaaa-Kursgaard

  Varit där många gånger. Fortsätt ta hand om dig, Eva!

 4. Marcus Cato skriver:

  Om du vill utveckla yogan rekommenderar jag en resa hit:

  http://www.yoga.se/Haaaa-Kursgaard

  Varit där många gånger. Fortsätt ta väl hand om dig, Eva!

 5. Marcus Cato skriver:

  Fiffig gästbok du har som publicerar ens första kommentar först när man några timmar senare lämnar den en andra gång i lätt modifierad form! 🙂

  • jahaja skriver:

   Hej Marcus, det är tydligen så i den nya bloggen jag har, att första gången någon skriver en kommentar måste kommentaren godkännas av mig. Jag var i Umeå när du skrev och hade inte mitt vanliga datortempo (som är rätt högt). Du hann alltså både formulera och omformulera. Du, använder du en sån där nässköljare? Är du så hooked?

 6. Marcus Cato skriver:

  Japp. Den här är bra och prisvärd om du är sugen:

  http://www.yoga.se/Butik/Naesskoeljningskannor/NoseBuddy

  De i keramik är otympliga och inte så bra att tappa som dessa i plast. Jag kan visa dig hur man gör nångång.