• Medveten samvaro

  Posted on mars 18, 2012 by in Övrigt

  Jag såg två intressanta reportage på Rapport härom dagen. Det ena handlade om en studie kring tvillingar (även DN skriver om detta) som visar att dessa har mindre benägenhet att bli kriminella och klarar sig bättre i skolan trots att de inte har högre IQ än genomsnittet. En förklaring, tror forskarna, kan vara att man när man lever så nära en annan varelse sedan födseln, utvecklar empati i högre grad och också kan hjälpa varandra till exempel med skolarbete vilket får en förstärkande effekt.

  I samma nyhetsprogram sändes ett reportage om kollektivboende som tydligen ökar i popularitet. I reportaget intervjuades två ensamstående föräldrar med barn och de vittnade om de många fördelarna med kollektivt boende som till exempel att det finns andra barn att leka med, och andra vuxna att relatera till.

  Båda inslagen handlade om hur viktigt det är för oss människor att leva i socialt samspel. Jag tror på detta, tror på kraften i vad vi människor kan göra för varandra. Vi behöver inte vara syskon eller gifta för att ha stark effekt på varandra. Det räcker med starka band. Och medveten samvaro.

  Jag har medvetet samvarit med min man i helgen, i Köpenhamn på hotell Phoenix som är ett luxuöst hotell på fantastiska Bredgade (där Hammershøi bodde under några år). Gatan ligger runt hörnet från Nyhavn och det var riktigt kul att se stan, gå i Christianshavn och även Christiania, en sväng. Köpenhamn är en riktigt vacker stad, en riktig huvudstad, det sista kanske i ännu högre grad än Stockholm. Tycker i varje fall en skåning.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Köpenhamn är en höjdarstad på många sätt och vis.
  Och där finns fortfarande mycket kvar att upptäcka även om man, som vi som bor grannar med staden, varit där många gånger.
  Om några veckor ska jag till Amager bio och se Manic Street Preachers:
  http://www.youtube.com/watch?v=TBTv0kQ0IO4

 2. jahaja skriver:

  Ja, Köpenhamn är himla fint! Christianshavn är lite som Amsterdam – du som gillar den stan. En sån höjdare att bo där, lugnt och fint i ett hus från 1600-talet …
  Kul med konsert i! Fint att ”filmen” la sig i kommentarfältet. Vi hörs, Jah!