• The Artist

  Posted on mars 23, 2012 by in Konst och kultur

  En riktig charmerande film, i ordets bästa mening, är fransk-belgiska ”The Artist” regisserad av Michel Hazanavicius. Filmen har fått många priser och det är verkligen en film som är värd att uppmärksamma. Den är rolig, skickligt gjord, oerhört välspelad och mycket rörande i sitt enkla men hjärtevärmande innehåll.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=ixqr8D7J_Kc]

  Den hyllade stumfilmsskådespelaren Roger Valentin är omsvärmad och njuter oerhört av rampljuset. Han möter den unga skådisen Peppy Miller och de blir förälskade. När hans karriär som stumfilmsartist får ett abrupt slut och Peppys karriär tar fart händer det grejer.

  Allt gestaltas som i stumfilmen, utan (nästan) annat ljud än den mycket spännande och illustrativa musiken. Bland skådespelarna måste både Jean Dujardin och Berénice Bejo nämnas (Dujardin fick pris på Oscarsgalan som bästa manliga skådis) som det förälskade paret, men också hunden Uggie som är helt underbar. Bara denna vovve är värd hela biobesöket (titta på denna video när Uggie besöker The Guardian!). Och så är John Goodman med! Härlig!

  Det finns många referenser och associationer till stumfilmer och dansfilmer, det finns metanivåer för den som vill fördjupa sig i dessa. Men man kan också bara se och njuta. Det är gammalt och det är nytt. Gamla grepp men också nya – den väna kvinnliga karaktären är kraftfull och handlingskraftig och visar sig behålla sitt goda hjärta och sin kärlek även när hon blir känd och den älskade inte längre har stjärnstatus.

  Se den!
  Andra bloggar om: ,

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Micke skriver:

  Härligt med lite snack och mycket verkstad. Den ska jag se!

 2. jahaja skriver:

  Ja, Micke, den är riktigt glädjande. Någon skrev att man hoppades att det faktum att den fått så många priser inte avskräcker. Det ligger något i det. Den är bra, på riktigt. Du som filmmänniska kommer att hitta mycket intressant i den!