• Jag vill inte tjäna

  Posted on september 5, 2012 by in Konst och kultur, Övrigt

  Agneta, bibliotekarien på mitt jobb, tipsar om en bok som berört henne djupt. Det handlar om ”Jag vill inte tjäna” av Ola Larsmo. Boken är bra, men otäck.

  Orolig himmel

  Larsmos roman handlar om en stadsläkare i Uppsala (fast jag tror faktiskt inte att stadens namn nämns, däremot många platser). Det är 1880-tal och Stig Ekeberg, som doktorn heter, har som uppgift att varje vecka inspektera det 80-tal prostituerade som är registrerade i staden. Sådan är reglerna. Det handlar förstås om att upptäcka könssjukdomar och många är de unga kvinnor som drabbas. Ekeberg upptäcker dock annat därtill och kan inte hålla det hemska han får kunskap om ifrån sig.

  Parallellt berättas om Ekebergs sökande av annat arbete i ett senare skede. Boken rör sig i alltså i två tidsplan. Jag tycker att detta bitvis är oskickligt genomfört och luckorna i texten för många men vi får en inblick i hur den tidens sjukvård såg ut genom Ekebergs besök på ett sjukhus i Uppsala.

  Han kommer som stadsläkare i kontakt med en ung flicka som lämnat sitt hem eftersom hon inte vill tjäna som piga (därav titeln). Men istället blir hon fast i prostitution Det är oerhört sorgligt och gripande och överväldigande att läsa om ett Sverige inte så enormt långt borta i tiden men så våldsamt fattigt, klassdominerat och brutalt.

  Boken känns en aning rörig men berör mig starkt och jag tycker att den som är intresserad av svensk historia har en given boktitel att ta sig an i denna. Men räkna med en sorglig historia.
  Andra bloggar om: ,

  Relaterade bilder: