• Dalbydrömmar

  Posted on oktober 24, 2012 by in Konst och kultur, Övrigt

  Tidigt i våras fick jag ett mail där jag bjöds in till möte med en person som ville göra en kort film om Dalby. Vi var en dryg handfull personer som kom till mötet (av kanske 150 inbjudna). Det koncept för hur Dalby skulle presenteras som vi fick förevisat var det dock ingen av oss som gillade.

  Kerstin Brattgård, samordnare för Fokus Dalby, ett projekt vars syfte är att ”boosta” Dalby och göra det mer attraktivt som bostadsort, såg en potential i den grupp som kommit till mötet. Det var ett gäng med engagemang, men också tydliga idéer om hur ”vår” by skulle porträtteras.

  Så föddes en arbetsgrupp vars syfte var att diskutera fram hur Dalby, i en kort film finansierad av Fokus Dalby, skulle gestaltas. Solveig Borgehammar, Christer Hjort, Mårten Rignell och jag utgjorde gruppen som ledda av Kerstin, med våra skilda perspektiv, erfarenheter och med stor entusiasm träffades under våren. Det blev livliga diskussioner om vad, vem, hur, varför, till vem, etc. Vi var oftast överens och fastnade till sist för vad vi föreställde oss skulle vara en stämningsförmedlande kort film.  Utan tal, men med musik.

  Tre personer fick i uppdrag att göra filmen. Ellis Hallin, en duktig filmare, born and breed i Dalby, Julia Nygren, också filmare från Dalby, och Martin Brandqvist (bor i byn), musiker och kompositör, blev de som gjorde filmen under den gångna sommaren. Och resultatet finns nu här, bland annat. Vi är så himla nöjda!

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZpkqQs6u2mQ]

  Syftet med filmen är att visa upp lugnet och det sköna i vår by. Filmen ligger på You Tube bland Lunds kommuns filmer (den hittas på ”Dalbydrömmar”). Det är en fri film, alla är välkomna att använda den eller lägga ut på sina sajter. Vi hoppas att företagare i byn kommer utnyttja denna möjlighet och kanske, kanske, kommer den entusiastiska arbetsgruppen att hitta på mer kuligheter framöver … Den som läser Jahaja lär få veta!

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Relaterade bilder:

6 Responses so far.

 1. Syssen skriver:

  Vilken otroligt vacker film, grattis! Nackdelen är väl kanske att det blir trångt när alla har flyttat till detta vackra ställe!

 2. Jahaja skriver:

  Fast finns det hjärterum så finns de stjärterum. Som vi säger här i Dalby!

 3. torgust skriver:

  Tack för berörande sommarstämmningar och sommargemenskap i den frostiga höstgryningen! Särskilt glad blir jag av bilden med pojken med hallon på sina fingertoppar. Underbart!
  Är det du som målar akvarell?
  Dalbydrömmar får mig att tänka på de goda sidorna i filmen ”The tree of life” av Terrence Malick. Har du sett den?

 4. Jahaja skriver:

  Hej Torbjörn! Ja, Elis som äter hallon är fin! Jag är målaren, och vill du titta på mina bilder så gå till min hemsida jahaja.se, klicka på ”Målat”. The tree of life känner jag inte till men ska kolla upp. Jag såg en utställning på Fotografiska i Stockholm i helgen (om du är där ibland, vår son bor där) som kanske kan intressera dig. En fotograf, Johan Willner tror jag att han heter, har återskapat barndomsminnen fotografiskt. Många mycket starka och intressanta bilder!

 5. Micke skriver:

  Fint och välkomnande. Ja, hallonfingrar är speciella. Liksom den där känslan inom man hoppar i.
  Jag tror det är rätt många kommuner och organisationer som skulle må bra av att fundera över sin särart och sedan ge sig den på att både gestalta och offentliggöra vad man kommit fram till.

 6. Jahaja skriver:

  Jag håller med dig, Micke. Det kändes kul att jobba med något som skulle gestalta det positiva i vår miljö här. Bäst är det då med sommar och hallon på fingarna!