• Swingin’ Dalby

  Posted on december 28, 2012 by in Konst och kultur

  Strädelängan 27 december, sent 2012. Vi går in genom den låga dörröppningen på det gemensamt ägda 1800-talshuset dit nu några av delägarna bjudit in Sebastian, argentinsk musiklärare som tillbringat tre månader i Sverige med att ge konserter och workshops och lära ut argentisk musik.

  En bild från 1898 på två barn av indianstammen Selk'nam, urinvånare i Argentina. Den sista i gruppen dog 1974

  En bild från 1898 på två barn av indianstammen Selk’nam, urinvånare i Argentina. Den sista i gruppen dog 1974

  Strädelängan är fullsatt, med intresserade Dalbybor som tagit sig hit för att lyssna. Sebastian spelar kända argentinska folksånger och melodier med texter från diktaturens år. Han har själ i rösten och löper fint med fingrarna över gitarrens strängar.

  Efter pausen får han sällskap av Virginia, också hon från Argentina. Den gängliga ljusa kvinnan som enligt egen utsago bara jammat med Sebastian en gång tidigare, tar oss med storm när hon sjunger i duo med sin landsman. Hon ackompanjerar sedan honom fint på en enkel trumma, lik en bongotrumma, fram till konsertens slut.

  En rätt euforisk Dalbypublik klappar och klappar och tackar och tackar. Ännu ett bra sätt att använda vårt gemensamma hus har tillämpats och vi är några som spånar kring vad det kan bli härnäst – danslektion? Fågelkväll med kaffegök? Drömgrupp?

  Medan jag sitter där och lyssnar på dem, så funderar jag över det faktum att de kommer från ett land så långt borta, och ändå så ser de inte så annorlunda ut. De har europeiskt ursprung.

  Tänk på alla människor som flyttats över jorden genom kolonisation och tvingade via slaveri. Sebastian berättar att man ”importerade” slavar från Angola för att arbeta upp landet. Den inhemska ursprungsbefolkningen klarade inte att överleva de övergrepp som kolonisatörerna utsatte dem för, klarade inte deras bakterier heller, och idag är bara cirka en procent av Argentinas befolkning ursprungsbefolkning. Märkligt.

  Indianerna i Sydamerika har inte behandlats bättre än de i Nordamerika i stort men det finns å andra sidan länder där de dominerar i befolkningen som Guatemala och Peru. I många av de länder som koloniserades är de i minoritet.

  Det skulle vara kul att höra de två barnen på bilden sjunga. Det blir svårt. Men det är tacksamt att det finns fria bilder att använda, här via Wikipedia commons. Jag hörde idag talas om en alternativ julklapp – ge bort som present en donation till Wikipedia! Bra idé. Den tar jag med till nästa år!

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder: