• Äta sova dö. Och mer.

  Posted on februari 8, 2013 by in Allmänt filosofiskt

  Ibland funderar jag över vad som egentligen är meningen med livet.

  Jag kör på vägen. Jag ser ett träd. Det är vinterkalt. Vackert. Oregelbundet skönt. Jag tänker att det är meningen med livet. Att jag ska titta på det  trädet. Att det ska stå där. Om några månader har det blad. Det är meningen med livet.

  Jag kör vidare. Ett annat träd fångar min blick. Högst upp, på det taniga trädskelettet, sitter en rundmagad kaja och vrider huvudet åt olika håll. Spejar. Jag förundras över den stora kroppen. Trädets grenar böjs inte. En lätt fågel sitter i ett stadigt träd. Det är meningen med livet. Och jag ser det.

  fågelnästanfri

  Fågel nästan fri. Collage som mäter 50 X 50 gjort med diverse papper.

  Jag har sett, med vänner, en film om livet. Om meningen med livet. Hur svårt det är att hitta en värdighet i livet när det känns som att man bara får äta, sova och sedan dö. Hur människovärde upprätthålls med inre styrka och med vänner, vänner med hjärta.

  Filmen Äta sova dö är viktig. Den ger en inblick i liv som hör till fattig-Sverige, på flera olika sätt. Men det är också ett rikt Sverige som gestaltas. På andra sätt.

  Det är ett tag sedan jag lade ut nya bilder här i Jahaja. Kolla här. De bilderna, de ger i varje fall mig mening med tillvaron. Och så träden förstås.

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder:

5 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Fin målning. Jag börjar kunna identifiera ditt uttryck i dina målningar (OK när de ligger på din blogg ligger ju det nära till hands att de är dina).
  Bilden av fågeln på grenen stämmer ju rätt bra med uttrycket ”trilla av pinn” för att dö.
  Meningen med livet avslöjas ju i slutet av filmen Meningen med livet.
  Eller så kan man ha en mer pessimistisk syn på det hela:
  http://www.youtube.com/watch?v=vee-b0kYinE

 2. Jahaja skriver:

  Ja, ibland känns det som man knappt orkar hålla sig inom ramen … Börja känna av en viss mättnad på jobbet, kanske därför. Men jag hoppas jag kan trycka in fågeln i ramen ett tag till (även om den kallar sig fågel nästan fri). Ska lyssna på Bowie. Tack!

 3. Jahaja skriver:

  Nej, vadå Bowie? Såg ut så. Bra och passande låt, du!

 4. Jah Hollis skriver:

  Du förväxlade albinon Johnny Winter med Bowie? Intressant. 🙂

  • Jahaja skriver:

   Det var alltså innan jag lyssnade! Jag hade då bara sett bilden. Inte annars, tror jag!!