• Umeå vecka 8

  Posted on februari 18, 2013 by in Resor

  DSC_1302För tredje gången besöker jag Umeå vecka 8, vår sportlovsvecka. Det som skiljer detta besök från de tidigare är till exempel att Mats är med och att vi bor på hotell.

  Vi bor på hotell Aveny. Det ligger så centralt det går, alldeles intill Norrlandsoperan och jag rekommenderar det mycket varmt. Fint och fräscht rum, som dessutom är tyst. En fantastisk frukost med bland annat färska bär, många sorters juice, utmärkt kaffe. Här bor vi gärna igen.

  Umeå är vackert, det är tyst. Staden känns modern och vänlig. Universitetsområdet som jag skrivit om tidigare, är långt från det vackra, men av-ålder-och-tradition-tungt-präglade som utgör Lunds. Det byggs nya bostäder hela tiden. Vid älven ligger designskola, arkitektskola och nu också fantastiskt fina Bildmuséet. Där ser vi en intressant utställning om lettisk konst under sovjettiden. Ett litet antal verk men tillräckligt för att förstå hur tvingande de ideologiska direktiven var.

  DSC_1192

  Utanför muséet skapar vi egna bilder. Här skånska på långbesök i Umeå, fem år på psykologprogrammet.

  Men sedan är det då byggnaden i sig, vid älven. Den är vacker och hög. Trä, vitt, stora fönster mot älven bland annat med en enastående utsikt. Bildmuséet är öppet sedan i maj med gratis entré. Det kommer att bli en plats att återvända till för oss.

  Vi går utmed älven och genom stan. Ner under järnvägen, genom Sara Lidman-gångtunneln som invigdes i höstas. Läs här om den. Detta underbara konstverk ger den offentliga konsten en ny dimension, i varje fall för mig, med färger, citat, fågelkvitter, blommor, allt i den svängda tunneln som tar en till norr om järnvägen i Umeå. Sara Lidman är där på alla vis.

  DSC_1231

  Jag vet inte vad Umeåborna tycker om sin tunnel. För mig är den en uppenbarelse!

  DSC_1233

  Umeå är inte stort. Men där finns mycket. Ett besök där betyder för mig också ett besök på Pilgatans bokcafé. Hit kommer jag för minst tredje gången. Förutom att man för en liten peng äter och dricker gott, finns det ett fantastiskt antikvariat och även vanlig bokhandel. Jag går aldrig därifrån boklös. Denna gång har jag med mig ett signerat ex av Jonas Karlssons senaste novellsamling ”Spelreglerna” som känns som mums för mig som verkligen gillar hans stil. Jag har också ”Lika som kärlek” av Anita Salomonsson i min påse. Hon är en författare från Västerbotten som jag aldrig har läst.

  Vi åker med bil ut ur stan, mot Baggböle som vi besökt tidigare. Där plumsar vi runt i snön, tittar på de fantastiska pappersbjörkarna (se på mina bilder här) och det är så oerhört vackert och stilla. Vi kör vidare till Brännland och äter underbart gott på värdshuset, intill en stor brasa – björkved! Vid bron intill träffar vi en trevlig man som gått i skola i Brännland (”jag gjorde en avstickare till Ö-vik under några år men annars har jag bott här”) och han rekommenderar oss att komma till våren eller sommaren när forsen har fart.

  Vyerna är enastående här uppe. Den bild som berör mig mest från vår resa ligger först i bloggposten. Det har kommit in mycket fint genom ögonen på den här resan. Också genom hjärtat. Titta på mina bilder här.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. torgust skriver:

  Men, tänk, ni e i Umé just nu… Och känner till samma smultronställen som jag och fångar samma vyer, som får mig att trivas i staden och dess närmaste omgivningar! Kul!

 2. Jahaja skriver:

  Ja, Umeå är verkligen fint. Vi kommer tillbaka dit!

 3. Lena Fagerström skriver:

  Jag besöker bästavännen Hillevi I Umeå två gånger om året och gläds åt igenkännandet i dina bilder och beskrivningar av Pilgatan, Bildmuseet och ljuset över älven. Som Lund på sätt och vis men mer av nybyggaranda, frikyrkligt inflytande och skidor. Jag gillar din blogg oavlåtligen.
  Lena F

  • Jahaja skriver:

   Hej kära Lena, så glad du gjorde mig! Både vad gäller igenkännandet och att du gillar Jahaja! Ljuset över älven är underbart. Ute i Brännland var det så fint. Har du varit där?