• Akrobaten i Gudhjem

  Posted on juni 24, 2013 by in I terrängen, Konst och kultur, Uncategorized

  Efter en promenad mellan Sandvig och Gudhjem på Bornholm, nästan två mil i kuperad terräng utmed kusten, skulle vi ta bussen tillbaka. I kvällssolen vid busshållplatsen, satt en ung flicka på marken. Hon tog av skor och strumpor och vickade på fötterna.

  Plötsligt reser hon sig och och svingar sig upp på händer. Förbluffade frågar vi henne om hon är akrobat. Jag är cirkusartist, säger hon.

  DSC_2117Vi är imponerade och applåderar. Hon visar ytterligare några konster. Hon har en gympalärare från Lund visar det sig. Vi skapar kontakt där vid busshållplatsen.

  DSC_2118Att gå mellan norra spetsen på Bornholm och dess vackra östliga punkt med det vackra namnet Gudhjem, det är en stor upplevelse. Det känns i både själ, ögon och ben. Rekommenderas!

  Vi bor utmärkt på Pension Langebjerg i Sandvig, en tjugo minuters promenad från färjeläget i Allinge. Det är hemtrevligt, med utmärkt frukost och en vacker trädgård. Värdinnan är trevlig och ger goda tips.

  Bland annat tipsar hon om att vi ska gå ut på till det som heter Hammaren och titta på de spännande klippformationerna.

  DSC_2129Det är imponerande, mycket vilt och väl värt promenaden.

  På vägen dit fastnar jag framför ett fint hus. Spännande fönster.

  DSC_2124Ägaren tittar ut genom ett annat fönster och börjar snacka. Han har jobbat med skodesign i Portugal i många år men har nu dragit sig tillbaka till sin barndoms ö. Han berättar om granittillverkningen på Bornholm som var en stor industri fram till 70-talet. Själv roar han sig med att bygga på sin veranda.

  Under tio år har han varit ansvarig för det fina Høst-museet i Gudhjem som vi såg förra gången vi var här. Det måste vara en bra karl.

  På väg till Simrishamn för att ta färjan över till Bornholm har vi också besökt vårt kära Haväng, ja, allas vårt Haväng, ett paradis på jorden. Åk dit, var med om poesin i naturen. Hav möter äng här. Vatten möter mark. Här finns Gud om hen finns. Kanske är Haväng Guds hem.

  DSC_2098

  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Många gånger har jag tänkt mig att jag skulle ta mig till Bornholm. Men än har det inte blivit av.

 2. Jahaja skriver:

  Men dit måste du resa! Efter denna sommar lägger linjen Simrishamn-Allinge ner. Det tar en timme med båten, mycket bekvämt, dock dyrt (440 tor). Men sedan kan man gå eller åka buss eller cykla runt! Gör det!