• Kontrasternas njutning

  Posted on augusti 2, 2013 by in Allmänt filosofiskt

  Alfons farmor vet det. Ni vet det. Jag vet det. Det är kontrasterna i tillvaron som ger kickar.

  Efter mitt kanske hundrade bad i Adriatiska havet sedan vi kom hit till Brela för sex dagar sedan, funderar jag över hur en sådan enkel grej som havsbad kan skänka så stor njutning. Men det är ju kanske inte så konstigt. Vi är komna från havet, burna i modershavet i nio månader. Kan det vara därför vi känner en sådan dragning till att bada, vissa av oss?

  Bild

  Den här fisken har just varit med om en avgörande kontrast kan man säga. Men vem bryr sig? Inte fiskaren i varje fall.

  Varmt först, kallt sedan. Att ligga i solen tills man nästan inte klarar mer och sedan slänga sig i böljan.

  Alfons farmor förklarade för Alfons att man måste ha det tråkigt ibland. Annars förstår man inte hur det är att ha det roligt. Det handlar om kontrasten.

  Havsbaden här ger också en fantastisk njutning rent visuellt. Vattnet är kristallklart och blickar man ut över havet ser man många blåa färgtoner. Det låter lite fint, mindre fint och högre när bura blåser.

  När vi sedan återkommer till hotellrummet efter några timmar på stranden är det en annan kontrast vi upplever. Det svala rummet mot utomhusets hetta. Vi har inga plikter, inga måsten. Det är annat än hemma. Kontrast.

  Vi kan välja att lättjefullt kolla runt i Svt plays arkiv med det välfungerande wi-fi som vårt hotell har. Två gamla Kaka på kaka såg jag igår. Det är befriande tramsigt, rätt ironiskt och intelligent. Mycket bra. Jag får kontrastera mitt vanliga fiktionstittande med annat, då Svt inte har rättigheter att visa sina tv-serier utomlands, och Netflix funkar inte här.

  Kanske kommer jag, när jag återgår till arbetet nästa vecka, kunna uppleva kontrastens njutning även då? Arbetet mot ledigheten? Det inrutade mot det orutade? Det känns inte helt lätt att se just nu. Men kontraster är överraskande. Så kanske …

  Till sist måste jag slå ett slag för vårt hotell, Villa Swiss i Brela. Visserligen är den enkla frukostbyffé som utlovats inte mycket till buffé men kaffet och brödet är gott. Men framför allt är rummen underbara, stora, välstädade och med god luftkonditionering. Vi bor närmre havet än annonsen på Vingresor utlovade och den sortens felaktigheter gillar jag. Så ska ni till Makarska så ta er hit, speciellt om ni vill ha en hyfsat lugn atmosfär utan diskodunk.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Relaterade bilder: