• Sicilien och Taormina

  Posted on april 19, 2014 by in Resor

  Mats har gått i pension. Det har firats på flera olika sätt. Arbetskamraterna har hyllat honom kärvänligt med olika kreativa gester och blommor och presenter har ramlat in, också mig till godo.

  Men så var vi två ju tvungna att göra en resa för att ytterligare markera denna stora förändring. Valet föll på Sicilien och vi bokade flyg och hotell via VingresorHotel Elios i Taormina. Ett tvåstjärnigt hotell som visade sig vara mycket, mycket trevligt. Och en ort som är fantastiskt vacker, inte minst på grund av att den ligger nära Etna men också för att den verkligen klättrar upp för bergsväggarna.

  syskon

  Syskonen Chiara, Rosario och Giovanna på Hotel Elios. Mycket trevliga och serviceminded

  Sicilien har ju varit mycket annat än italienskt. Det grekiska arvet syns tydligt och i Taormina finns en praktfull amfiteater från 700 f. Kr. Här skördar vi en ekonomisk vinst av Mats pensionering eftersom alla över 65 går in gratis (så verkar det vara på många ställen här). Jag har sett antika amfiteatrar förut men ingen har gjort intryck som denna. Dels är den fint bevarad och restaurerad men framför allt är den så extremt vackert placerad.

  Vi går ner från vårt hotell till en liten strand som är tillgänglig för allmänheten, något som är ovanligt i det här landet. Solen skiner. Det är inte mer än kanske 16 grader i vattnet och ingen känner för att doppa sig. Det räcker att nua i solen.

  flicka

  Så här kan man också nua.

  På hotellet är alla väldigt trevliga. Vi får massor med goda råd av Rosario. Hans syster Chiara äger hotellet tillsammans med pappan och hans tvillingsyster Giovanna serverar oss frukost. Rosario ger oss kunniga råd om vad vi ska se i Syrakusa som är ett givet mål när man befinner sig på den här delen av den stora ön. Här besöker vi bland annat katakomber från romartiden. Vi guidas av en gullig ung italienska som berättar om katakombernas historia med den vackra sjungande engelska man hör i Italien.

  Vi tittar på det arkeologiska området där det också här finns en antik teater. En väldig grop intill visar varifrån sten till teatern utvanns och man kan också gå in i grottor som fungerat som fängelser. Här är akustiken fantastisk. Vi hör en kör sjunga i den mest imponerande, kallad Dionysos öra, när vi närmar oss.

  Syrakusas gamla stad är väldigt vacker och vi går runt och kollar, tar en kaffe vid domen. Trötta i benen efter allt runtikringgående tar vis oss tillbaka till hyrbilen som står väl parkerad. Den tappra ständige bilföraren Mats tar oss ifrån den här vackra staden, hem till vår byn. Det tar lång tid att ta sig till vårt hotell från infarten eftersom man måste klättra, klättra och jag är rent yr i huvudet när vi når hotellet.

  Det är väldigt svårt att tänka sig att man kan besöka Sicilien utan bil. Jo, det går förstås men man kommer inte till de bergsbyar som ger en fantastisk utsikt och känsla för hur bergig den här ön är.

  Vi besöker Castiglione di Sicilia, en mycket gammal by med medeltida stadsplan. Jag har varit medveten om att Sicilien är fattigt men när jag ser den här mycket gamla staden med dess medeltida bebyggelse som är nästan helt förfallen blir jag ledsen. Hade detta varit i Toscana eller södra Frankrike så hade allt varit restaurerat och turisterna hade gått i tjocka rader på trottoarerna. Men som det är nu är det alldeles tomt. Många hus är till salu, hus som är så förfallna att man skulle få investera mängder med euros för att renovera dem. Dessutom ligger de uppe i trånga gränder dit man bara verkar kunna ta sig till fots eller med den minsta Fiatmodellen (som vi ser massor av i dessa bergiga byar). Förmodligen finns det inga arbetstillfällen alls förutom de få som jordbruket ger så det troliga är att förfallet kommer fortsätta.

  Vår värd, Rosario, tycker inte, verkar det som, att vår resa till just den byn var ett bra val. Han föreslår andra byar. Vi kommer därför till Forza d’Agro i Pelaritanibergen och Savoca. Båda byarna ligger båda makalöst högt och Picasso (bilen, en utmärkt hyrbil) klättrar upp för serpentinvägarna. I Forza d’Agro är det mindre fattigt, åtminstone i de nedre delarna av byn. Men det är få turister trots att det är en väldigt lämplig tid att besöka ön när nu temperaturen ligger mellan 15 och 20 grader. Vi sitter på en bänk och tittar på folk. Ett enkelt och helt gratis nöje.

  Nästa svindlande uppåttjack tar oss till Savoca. Här spelades den sicilianska delen av Gudfadern in och det har man gjort ett visst nummer av i byn förstås. Fiket som förekommer i filmen har några gäster. För att jämna ut inkomsterna för byns caféägare tar vi vårt kaffe på fiket intill.

  På kvällarna äter vi gott. Efter några försök inser vi att restaurangen Gambero Rosso är vårt ställe. Maten är underbar, serveringen superb. En glad stämning, stundom spexig får oss att känna oss väl till mods. Kanske hjälper Etnavinerna till, i och för sig. De har mycket karaktär men är inte tunga. Perfekta.

  Om hotellet har vi bara positiva omdömen att ge. Trots att det bara har två stjärnor är sängarna bra, rummet mycket välstädat. Frukosten är bättre än vi förväntade, med vitt bröd (ja, perfekt är det inte), ägg, juice, yoghurt och frukt. Det som kanske borde varnats för är att det finns begränsat med parkeringsplatser i Taormina och när vi anländer får vi köpa oss en plats för veckan eftersom det är mycket begränsat med utrymme i de smala gränderna. Den balkong vi köpt till rummet är smal och rätt svår att utnyttja. Dessutom finns det en terass med en magnifik utsikt över Etna.

  Ja, Etna. Det finns guidade turer dit men vi väljer att köra dit med med bil för att slippa gå upp i ottan. Det går utmärkt att ta sig till 2 000 meters höjd med vanlig bil. Det är häftigt, helt fantastisk vegetation på vägen upp utmed sluttningarna. Något av det vackraste jag har sett. Och sedan lavafälten! Och lavan i sig! Ojoj. Och så tittar vi på en krater. Svindlande. Och det blåser hårt däruppe, händerna domnar av av den bitande blåsten. Snön ligger kvar på toppen nu i april.

  etna

  Vad ska jag säga? Färgerna här uppe och vyerna är helt fantastiska. De måste ses.

  Vädret var kanske lite kallare än vi trodde totalt sett. Men det är så grönt, så grönt på den här ön så här års. Och så bergigt så. Det svindlar när jag tänker på det! En riktigt fin vecka och ett resmål att rekommendera! Vill du se flera bilder så gå in på Fotat.

  Andra bloggar om: , , ,

   

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Rosita skriver:

  Åh vilken härlig och lockande reseskildring. Jag blir riktigt sugen nu (ännu mer än tidigare) på att besöka Sicilien. Toppen med både resmåls- och hotelltips!

  Soliga hälsningar,
  Rosita

  • Eva Nygren skriver:

   Hej Rosita, ja, om du ska till Sicilien så är det hotellet ett ställe där du skulle trivas. Varma mänskor, småskaligt. Hoppas bra med dig!