• Matkaravanen

  Posted on april 26, 2014 by in Konst och kultur, Recept

  Min suveräna frissa sedan nu rätt många år, Maria, fick ge mig råd när jag frågade efter presenttips till Mats. Inte för att han har allt men för att han har rätt modesta behov. ”Ge honom en tur med Matkaravanen, vet ja”, sa hon. Vad är det? Jo, det är nåt kul vid Möllan, berättade hon, en tur då man går runt i lite olika matbutiker och får berättat lite om maten och provsmaka därtill.

  bild

  Sagt och gjort, det lät som rätt present till min man som verkligen gillar mat. God mat. Två biljetter till Matkaravanen fick det bli. Han kunde ju inte gå själv. Eller?

  Hanna Tunberg tar emot oss när vi kommer till Möllevångstorget. Vi ses utanför affären Malmö kötthandel och Hanna börjar med att berätta för oss kanske tio pers om sin egen karavan i livet. Hon är ursprungligen arkeolog med speciell inriktning mot matarkeologi. Hon har jobbat många år på Möllans ost, en affär med mycket högt anseende i Malmö (och med ruggigt goda ostar, för övrigt). Sedan några år leder hon och en till den här roliga turen som varar i 375 minuter och kostar 2 timmar. Ja, ni fattar.

  När turen börjar har jag fastat sedan kvällen innan. Jo, för jag äter ju inte på onsdagar förrän på kvällen. Den här masochistiska varianten har jag kört nu sedan i juli. Och jo, jag mår bra av det och jo, jag har gått ner i vikt.

  Nåväl. Hungrig är jag. Första besöket in på Malmö kötthandel ger, tack och lov, lite mat. Så kallade grevar. Dessa är vad Hanna kallar reducerat fett, det vill säga i det här fallet mycket fett sidfläsk som stekts ner till en riktigt god, hård salt köttbit. I den här köttaffären finns det nästan bara svenskproducerat kött till väldigt bra priser och vi får smaka både grevar, starka korvar och spickeskinka. Jag blir nästan mätt.

  Nästa besök går till affären China export, en liten affär med en massa olika sorters mat som jag har svårt att överblicka. Hanna berättar här, som i köttaffären, på ett kunnigt och inspirerat sätt om matvarorna och vi får smaka och lukta på olika varor och kryddor.

  Härifrån går vi till Möllans ost. Ett sådant ostparadis. Jag är ingen ostfantast, faktum är att jag, som jag berättat tidigare, inte är någon stor matentusiast alls. Men jag kan förstå när något är gott. Och de tre ostar vi smakar, en fårost, en getost och en Brie, de är alla förbålt goda. Till dem bjuds vi på marmelader av hög klass. Hanna berättar, visar, är entusiastisk som få och det är riktigt kul.

  bild

  Den här osten gillade vi mycket. Den åts med tomatmarmelad. Mums!

  Till sist går vi till en Bagdad kött på Claesgatan. Också här bjuds vi på allt möjligt gott och Hanna berättar om produktion och råvaror. Vi får smaka på en fantastisk dadelsirap och en burk blir inköpt för användning här i Dalby, rätt långt från Bagdad.

  Det var kul tyckte Mats. En present jag rekommenderar för inspiration och lite ny kunskap kring mat i världen.

  När vi åker hem till Dalby tänker jag på vårt Hemköp i vår by, den enda mataffär vi har. Det är trevligt och rätt välsorterat. Men ibland avundas jag Malmöbor som har de  multikulturella matmöjligheterna! En sådan tillgång.

  Nåja, i ett annat liv får jag bo där.

  Andra bloggar om: , , , , ,

   

  Relaterade bilder:

One Response so far.

 1. Tobbe skriver:

  Tur att jag var ordentligt mätt när jag läste detta!