• Om konsten att

  Posted on maj 20, 2014 by in Konst och kultur

  ”Det vi älskar med målningar är mysteriet” säger Donna Tartt i lördagens intervju i Sydsvenskan. Om bild och bok: ”Brett talat så tar konsten och litteraturen oss till samma tillstånd. Känslan av att vara en annan, i en annan värld, känslan av upprymdhet, eller av igenkänning. Men litteratur, precis som musik, existerar i tiden. Mozarts requiem börjar och du tar dig genom satserna, ända till slutet, det är samma sak med en roman, du börjar på sidan ett i Madame Bovary och det tar dig ett visst antal timmar att förstå den. En tavla däremot existerar utanför tiden, den har ett slags evig karaktär.”

  Fantastiskt väl formulerat.

  Konsten är sådan, en slags evig karaktär utanför tiden. Det är vackert sagt och känns helt sant. Men litteraturen existerar i tiden, också i din egen tid. Det finns en tidsaspekt på läsningen, det märker jag mer och mer. Man måste vara i symbios med sin bok, i varje fall den skönlitterära sorten, om läsningen ska föda fram något hos en. Men det finns en kronologi i läsningen, en utveckling som rör sig i linjärt.

  raps

  Mot Lyngby heter denna där jag försökte fånga upplevelsen av allt det gula, på väg över skånska slätten, mot Lyngby

  Snackar jag skit? OK, då hoppar jag över till något som dock existerar i samma sfär i min hjärna. Det handlar om fokus. För det är det som är det stora med konstupplevelser. Att när de är lyckade är det alltid i ens totala fokus. Och fokus is the shit för att tala klarspråk.

  Om detta på sätt och vis, handlade Vetenskapens värld igår då man hade ett väldigt intressant inslag om hur mindfulness kan hjälpa till att reparera skadat mentalt fokus efter stroke.  Resultaten som presenterades var enastående men inte helt förvånande. Man kan träna sig till att så att säga rikta och samla sin mentala kraft. Att till exempel mindfulness hjälper med detta är numera vetenskapligt bevisad.

  Jag känner att målandet ger fokus. Kräver fokus. Och säkerligen har till exempel musiker samma upplevelse. Om det kan man läsa i Inpå livet idag i denna veckas tema om koncentration. Jag kan tycka när jag läser detta, att den multi-tasking-generation som nu växer upp säkert skulle må väldigt bra av att syssla med one-tasking istället. Idag behöver många  snarare träna sig på att bara gör en sak med ordentligt fokus, än att göra flera. Ofta med dåligt.

  Jahaja. Och så får ni se min rapsbild. Bohemian raps-ody. Nä, den var under all kritik. Tjingeling.

  Andra bloggar om: , , , ,

   

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Tobbe skriver:

  Samförstånd, samklang, samvett som Sara sa. Vilken vacker bild, tänkte jag först och sen såg jag mörkret som tornade upp sig i bakgrunden och så blev bilden mer än vacker…

  • Eva Nygren skriver:

   Ja, Tobbe, jag kan bli lite trött på bilder av blå himmel och gul raps. Det blir lite too much!