• Jag skulle vilja beställa ”Solas krig”

  Posted on juli 22, 2014 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Efter mycket TV-serietittande, bland annat på Sons of Anarchy, men även många andra sådana, skulle jag vilja beställa en annan, alternativ TV-serie, av någon välvillig producent. Här kommer ett förslag. Alla likheter med mig själv är tillfälliga. Alla olikheter likaså.

  bild

  Man kan hitta på själv. Humlebæk när Louisiana var stängt

  Serien handlar om Sola. Hon är en 59-årig lärare i historia och svenska sedan 30 år på en gymnasieskola i Malmö, där hon också är född. Hennes bostad finns i ”Käppastan” i en trerumslägenhet som hon har tagit över efter sin mor som nu är dement och bor på hemmet. Hon har ingen partner men letar efter en på datingsiten solist.com. Hon har heller inga barn. Ibland skriver hon bokrecensioner som extraknäck. Sola är aktiv i HUKIV (Hjälp utsatta kvinnor i världen) och JI (jude idag).

  Säsong 1: Solas krig

  Avsnitt 1: Vi presenteras för Solas yrkesvärld. Det råder kris på skolan som har fått en ny skolledning vilken vill att alla lärare ska arbeta 40-timmarsvecka. Semestern ska vara 6 veckor. Som protest har 30 av 95 lärare sagt upp sig. De som är kvar går på knäna och Sola som lojalt stannat kvar får bära ett tungt lass med sin långa erfarenhet. Vi presenteras också för några av hennes privata vänner. Ville, till exempel, är en man i 70-årsåldern som är en god vän som bor i samma trapp. Han har just blivit änkling och avsnittet slutar med att Sola och Ville super sig fulla och har sex. Men just då ringer det på dörren …

  Avsnitt 2: Utanför dörren står Solas lillebror Manne. Han är clown till yrket men alltid ledsen. Han har blivit kickad från sitt jobb som sjukhusclown på grund av sina pajaskonster som mer handlat om att skälla på sjukhusledningen och mindre om att roa patienterna. Eftersom han har försökt begå självmord tidigare blir Sola mycket orolig. Hon ångrar dessutom djupt sitt one night stand med Ville. Hon ordnar en läkartid på psykmottagningen till Manne och beger sig till jobbet. Där har det nu kommit fram att skolan erbjudit så kallade förstelärartjänster till de lärare som har sagt upp sig. Sola blir rasande över detta som hon ser som ett svek mot dem som inte sagt upp sig och går in till rektor och kan inte behärska sig utan slår till henne med en rak vänster. Rektor ringer polisen …

  Avsnitt 3: Polisen tar in Sola för förhör. Sola försvarar sig med att provokationen mot lärarna som inte sagt upp sig är så allvarlig att våld faktiskt är berättigat, något som polisen inte håller med om. Ett avtal görs med rektor att Sola ska framföra alla klagomål verbalt framöver. En kollega, Axel, träder dessutom fram till Solas försvar och berättar att han hört rektor kalla Sola ”käringjävel”. Han hotar med att anmäla rektor till ÄO (Äldres ombudsperson) för åldersfascism. Privat har Sola nu bestämt sig för att fortsätta hitta en partner på solist.com och undviker Ville i trappen så gott det går. När hon smyger förbi hans dörr en kväll öppnas hans dörr och en kvinna syns i dörröppningen …

  Avsnitt 4: Chockad över Villes sexuella aptit så nära hans hustrus död, bestämmer sig Sola för att ta avstånd från honom. Hon beger sig till ett möte med JI där man idag ska tala om vad det innebär att vara jude om man inte är troende. Man ska också få en föreläsning om judarna under medeltiden i Europa. Hennes goda vän Judit är där.  Judit som också är lärare, berättar om antisemitiska utspel från några elever och hur skolledningen helt ignorerat hennes krav på stödåtgärder. Vi får en bild från denna skola som är en friskola startad av Richterkoncernen. På Solas skola, Vista, är nu många av de lärare som sagt upp sig tillbaka, nu som förstelärare. Det råder en djup konflikt mellan de olika lärargrupperna. En dag blir det öppet bråk då någon har bett pressen komma till skolan för att skriva om situationen. Slagsmål utbryter mellan de olika lärargängen, förstelärarna mot ”gammellärarna” som de lärare som inte sade upp sig nu kallas. Sola tappar åter besinningen och avsnittet slutar med att en kollega, Axel, som visserligen är Solas vän men också en av de nya förstelärarna, får ett blått öga av Solas näve. Ska Sola bli avstängd?

  Avsnitt 5: Sola har ett aggressionsproblem och mycket dålig impulskontroll och får lova skolledningen att hon ska gå på tio möten med gruppen VAIS (Vi som blir arga men inte slår) som rehabilitering. Där träffar hon Ali, en ung taxichafför från Bagdad som hon blir häftigt förälskad i. Efter två VAIS-möten frågar hon Ali om han vill följa med henne hem och titta på hennes etsningar. Den 27-årige Ali har dock tagit henne bokstavligen, eftersom han på grund av sin korta tid i Sverige (3 år) inte förstått hennes invit. Han blir mycket besviken när han inte hittar några etsningar på Solas väggar och drar. På jobbet har Sola en svår konflikt med en elev som tycker att hon inte följer kursplanen i svenska då hon låter eleverna läsa Linnés texter (eleven menar att svenska är en sak och biologi en annan). Sola får ett samtal från elevens far som hotar med att anmäla henne till Skolverket. Sola frågar fadern om han vet vem Linné var och det gör han inte. Då lägger Sola på …

  Avsnitt 6: Sola har skrivit en bokrecension av Knausgårds hela Min Kamp-serie som dock ingen tidning vill ta in. De menar att den kommer två år för sent och är alldeles för positiv, eftersom trenden är att man inte vill kanonisera medelålders vita manliga författare. Sola deppar. Semestern närmar sig och hon funderar över vad hon som singel ska göra för sig och bestämmer sig för att boka en bussresa till Rimini. Kanske kommer hon träffa Mr Right där? I skolan anklagar en elev skolledningen för att låta medelålders litteraturintresserade tanter styra över svenskundervisningen. Sola rasar. Hon går runt på skolan med ett plakat där det står: ”Ursäkta mig att jag inte är ung man med tatueringar och hästsvans som hatar bildning, trots att jag är lärare”. Avsnittet och säsongen slutar med att Sola blir kallad in till rektor som meddelar att man beslutat att avskeda henne.

  Vad tror ni? Kan man göra något av detta? Kommer det bli diskbänksrealism eller socialrealism eller superrealism eller bara skräp av den här idén?

  Andra bloggar om: , ,

   

   

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Tobbe skriver:

  Jojo, det där mad grottmänniska tog verkligen fart! Ser definitivt fram mot säsong 2!!

 2. Eva Nygren skriver:

  Jag jagar fortfarande (sedan i eftermiddags) sponsor och producent. Huvudrollsinnehavaren är förstås redan fixad.