• Bornholm – en pärla i det danska halsbandet

  Posted on juli 30, 2014 by in Konst och kultur, Resor

  Du bara måste åka till Bornholm om du inte har varit där. Det är strålande vackert, det är liksom greppbart då ön är såpass liten. Man kan cykla runt. Man kan vandra. Det är lugnt, det är vänligt.

  gass

  Nexø fågelreservat. Om kvällen.

  Vi har två år i rad vandrat på Bornholm och bestämde oss för att göra ett nytt besök även denna sommar.  Färjan Ystad-Rönne är en katamaran och den tar en på bara 80 minuter till ön. Från Rönne kan man ta sig med bussar till alla orter och vi ska till östsidan som är den mest sevärda. Vi har bokat boende på Strandhotel Balka Søbad, ett ställe som vi varmt kan rekommendera. Hotellet ligger cirka 100 meter från en fantastiskt fin sandstrand och har egen pool, tennisbana, restaurang och stora rum med köksutrustning! Detta är perfekt för en familj men funkar också suveränt för vem som helst.

  Att bada är nästan nödvändigt denna sommar och det är 23 grader i vattnet här. Efter några sköna bad bestämmer vi oss för att gå till Nexø som ligger 3,4 km bort. Det blir en vacker promenad på en cykelväg som heter duga. Titta gärna på mina bilder, förresten!

  Nexø är en sömnig, vacker stad som blev hårt bombat under krigets slutskede av ryssarna. Man har restaurerat och det är bara att njuta av alla vackra byggnader där. Hamnen är vacker och vi ser en båt ”Erövraren” som påminner oss om författaren med samma namn.  Filmen ”Pelle erövraren” bygger ju på boken av Nexø.

  Efter att ha ätit middag på torget tar vi och går tillbaka till vårt hotell, förbi Nexø fågelreservat. Här ser vi gässen flyga och teleobjektivet fångar dem i flykten. Se!

  Den här sommaren har man längtat efter svalka! Vi hoppas på en svalare nästadag, men det smyger sig. Det är fortsatt cirka 30 grader och vi badar på Balka strand. Inte oävet alls, det kan jag lova. Här finns badvakter och liten vagn med försäljning av kaffe och glass.

  Så ska vi till Svaneke. Vi tar bussen. ”Nu är vi framme” säger Mats efter en bits resa, vi är uppenbarligen i en ny by. Jag hänger bara på, det är varmt, jag är trött. Ut ur bussen. Men det visar sig att vi inte är i Svaneke, vi är 3 kilometer därifrån. Den promenaden, i den värmen, nja. Nja. Men — när vi kommer fram till Svaneke kan jag få det jag längtar efter, nämligen spätta med remoulade! Oj, så gott, så rätt det känns i magen. Mats är faktiskt mer trött en jag helt plötsligt så jag inventerar affärerna. Hittar en Bente Hammer, en designer som gör i stort väldigt vackra kläder. Hela produktionsledet finns på Bornholm, mönster, tryck, sömnad. Priserna blir därefter.

  Men ännu roligare är nog konstmaterielbutiken, Art Box Bornholm. För inte bara är ägarinnan, Maya Hiort Petersen väldigt trevlig, hon bjuder också på hyllebärssaft och säger att vi ska känna oss som hemma. Och så har hon ramverkstad, galleri med mycket fin konst OCH en del roligt material. Jag köper några flaskor akrylbläck som jag snart ska testa.

  bild

  I Art Box Bornholm. Målning av Mayas mor, Grete Lauesen. ”My Secret Garden”

  Vi tittar på Svanekes kyrka men det är varmt. Svetten lackar. När vi går ner i hamnen visar det sig att det finns badplats här! Många kastar sig i plurret, det finns till och med hopptorn. Jag tänker att det är en sådan här stund, när Mats hoppar i vattnet en sen eftermiddag i juli, med värme, starka färger, matta ben av vandring, de gula Svanekehusen som bakgrund och ett gäng tatuerade ungdomar som lattjar, det är en sån stund som jag kommer minnas och locka mig tillbaka till Bornholm, igen och igen. Ja, den eller nån annan.

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder:

One Response so far.

 1. Tobbe skriver:

  Vilka häftiga bilder!