• En bok, en penna kan förändra världen.

  Posted on oktober 11, 2014 by in Konst och kultur

  Jag hade hört namnet Hans Fallada men inte mer, inte läst honom. När jag går till Bokcafét i Umeå bara måste jag ha med mig en bok därifrån, de har ett så fenomenalt sätt att fresta en. Den här gången blev det ”Ensam i Berlin”. Jag har nu läst 70 sidor men den går redan under huden på mig. En god vän sade om boken att hen tyckte den var fantastisk att hen fick lägga den ifrån sig, ”den var för hemsk”. Ja, den handlar ju om verkligheten i Tyskland under andra världskriget för dissidenter så det är givet hemskt. Vi får se om jag klarar av den. Ett viktigt perspektiv är det dock, det inifrån-tyska.

  stickupp

  Stick upp! Så heter den här akvarellen som har en bild från Idalaskogen som inspiration. Jag har äntligen kommit igång med målandet efter en månads torka.

  Det var en bok. Två böcker fick jag med mig hem härom kvällen när Lena Einhorn gästade Dalby bibliotek. Den ena, ”Vad hände på vägen till Damaskus?” har jag länge varit nyfiken på. Den handlar om den historiska Jesus, alltså människan bakom myten kan man kanske säga. Den ligger på vänt. Den andra, ”Ninas resa” handlar om Lena Einhorns mor, flykting från Warzawas getto.

  Annars var besöket i Dalby inriktat på den senaste boken Lena Einhorn skrivit, ”Blekingegatan 32″. Lena E berättade om Greta Garbo som boken handlar om, på ett inkännande sätt. Den 15-åriga flicka på PUB, hennes vänskap med Mimi Pollak på Dramatens elevskola. De här två blev väldigt goda vänner, en vänskap som bestod. Lena läser med inlevelse och glädje och skapade en god stämning i rummet. Heja Dalby biblioteks vänner! Att få sådana fina föreläsare till vår by!

  Kanske blir det fler böcker att läsa av årets Nobelpristagare, Patrick Modiano? Jag har inte läst honom, tror inte ens hans namn var bekant för mig (jag är delvis mycket obildad, dock inte obild-bar). Men han verkar intressant.

  Ja, böcker, ja. Så här säger Malala Yousafzai, en av årets mottagare av Nobels fredpris, om böcker: ””Låt oss plocka upp våra böcker och pennor, de är vårt mäktigaste vapen. En bok, en penna kan förändra världen.”

  Så sant som det är sagt.

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder: