• Småland runt

  Posted on juli 21, 2015 by in Resor
  IMG_7873

  Titta på Sven Ljungbergs vänliga porträtt av fiskaren från Öland.

  På en genomresa i våras uppmärksammade vi Jönköpings fina sidor. Eftersom Mats är från Nässjö, och en riktig Smålandsknutte (vad nu det är) bestämde vi oss för att sommaren skulle innehålla en Smålandsresa.

  Första stoppet var Ljungbergmuséet i Ljungby. Oj, vad vi gillade det. Inte bara Sven Ljungbergs målningar, utan även sonens, och moderns gjorde mig rätt betagen. Men också själva platsen. Muséet är beläget intill Ljungbergs hem och ateljé och han var själv med och lade grunden till det hela, med sonen Pontus som arkitekt. De som arbetar här är kunniga och trevliga och jag tycker helt enkelt att ni ska åka dit.

  Efter detta åker vi till Store Mosse nära Värnamo. Det är en fin upplevelse att vandra på myren och känslan är mycket som att gå i fjällen. Mycket växtlighet förstås, vackra blommor, gräs och ödlor. Titta i Fotat!

  gras

  Grönt är skönt.

  Däremot tycker jag att nästa konstställe vi besökte är rätt magert. Vandalorum må ha både bra restaurang och butik men det som visas upp är för tunt till sitt innehåll. I varje fall när vi var där.

  Jönköping är en trevlig stad, en anda av framåt finns där. Då vill jag påpeka att vi bara besökt de centrala delarna av staden. Men det är vackert och intressant modern arkitektur kan ses. Vatten i mängd finns insprängd i centrum och det gör sitt till. Så även Värnamo som jag aldrig tidigare sett förrän på denna resa. Det är en söt stad med rätt mycket turism, med Lagan ringlande fint genom centrum. I båda städerna bor vi bra på hotell. En som jag som sover rätt dåligt kräver tysta rum och god mörkläggning, och tänk, det får vi på alla ställen vi bor på under denna resa.

  Några mil utanför Jönköping ligger Gunillaberg. Här har blomsterkonstnären Tage Andersen fått möjlighet att i den lilla (förhållandevis) herrgården skapa ett ställe där han både kan visa upp sina blomsterinstallationer, sina djur, några av dem sorter som han själv avlat fram, och även konst som exponeras på det mest fantastiska sätt. Mats var mest imponerad av djuren, jag nog av konsten och hur den visades upp men i stort känns Tage Andersen som en sant kreativ person med ett öppet och okonventionellt förhållningssätt. Utan affärsförmåga är han inte. Inträdet är 120 kronor och hans blomsteruppsättningar av den fantastiska passionsblomman eller passiflora kostar 2 600 kronor. MEN, hur ska det annars gå till när en enskild person ska driva en idé som är så personlig och unik. Dessutom kan man förstås fika där och när vi tittar in så går Tage själv runt och serverar. Tala om att bjuda på sig själv! En varm rekommendation kommer alltså här från oss vad gäller Gunillaberg. Titta på mina bilder därifrån i Fotat.

  berg

  Blommor och konst, konst och blommor

  Några dagar i Stockholm blir nästa grej och det är en stad som kan härbärgera vatten. En vacker stad. Eftersom vi kommer med bil tar vi oss runt lite i omgivningarna vilket bland annat resulterar i ett besök i Bogesund med dess slott och underbara fik i Parkvillan, inhyst i den gamla trädgårdsmästarvillan! Superfika är det här i en miljö fint bevarad från 1800-talet. Vi rekommenderar det varmt! Dessutom är naturen runtikring vacker och vilsam, inga bilar hörs och vi går ner till vattnet och en promenad i omgivningarna utan att möta andra människor.

  När vi sedan vänder kosan hemåt har Mats tänkt ut att vi ska besöka Eksjö. Det är en gullig liten stad som man kan bese för alla dess trähus. Man har också här en fin bokhandel. Eksjö bokhandel är en av Sveriges äldsta och verkar klara sig än. När vi var i stan för åtta år sedan drevs boklådan med hjälp av ideella krafter men nu ser jag på hemsidan att affären ägs av en Malin Alfredsson sedan 2011. Strongt! Det erbjuds fina författarbesök och alla kan ju räkna ut vad en aktiv bokhandel med brett sortiment ( tydligen finns det 9 000 titlar) kan göra för en stads kulturliv och själ. Mycket, helt enkelt.

  Detta kan då jämföras med Akademibokhandeln i Växjö som hedras av ett mycket kort besök av oss. Här säljer man ut allt i butiken med 30% rabatt eftersom butiken ska upphöra. Jag vet inte, men kan tänka mig att man i Växjö lider av det som måste beröra nästan alla boklådor i landet, nämligen konkurrensen med internethandeln som ju är förödande. En framgångshistoria som Eksjö bokhandels, som jag hoppas fortsätter länge till, bygger på att folk aktivt väljer att stödja handeln lokalt, trots att det blir dyrare.

  Kom jag lite off-topic här? Vi gör ännu ett konststopp, eller kanske ska jag säga två. Det är först vid Virserums konsthall. Konsthallen ligger några mil från Vetlanda och är verkligen också värd ett besök. Just nu handlar utställningarna om kärlek och också om bröllop men man kan också se konstglas från Målerås, det enda svenska glasbruk som fortfarande har sin produktion i landet och i butiken finns träfåglar av Mikael Nilsson i Nybro som är helt enastående. Titta på hans hemsida! I stort har konsthallen ofta utställningar relaterade till trä.

  När vi ska dra hemåt säger den store Smålandsentusiasten Mats: Du, vi måste titta på Dädesjö kyrka. Och även den är väl värd ett besök. Här står, mitt i Tjottahejti, en kyrka från 1200-talet, med ursprungliga tak- och väggmålningar från det århundradet  i intakt skick, olåst för oss alla att se. Helt fantastiskt. Titta på bilderna från denna plats. Det är stort. Inte kyrkan då.

  Nu har jag berättat mycket om platser och muséer. Men vi ska inte glömma själva landskapet. Småland är grönt, charmigt, fullt med små lugna vägar där man sällan möter andra bilar. Det finns mycket att se bara ifrån bilen och vi rullar igenom den ena charmknutten till by efter den andra. Så har du inget bättre för dig och vill se vårt vackra land, så ta dig en Smålandstur, du med!

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Relaterade bilder:

3 Responses so far.

 1. Kul ni gill’ at!

 2. Eva Nygren skriver:

  Ja, Tobbe, det var verkligen fint! Var det Fagerhult du kom ifrån?

  • Tobbe skriver:

   Ja, Farshult, Fagerhult för att vara exakt. Det finns ju flera Fagerhult i Småland och minst ett i Skåne, men ”mitt” ligger drygt 2 mil från Virserum.