• Rötter

  Posted on juni 9, 2016 by in Konst och kultur
  _DSC2499

  Blicken. Akvarell.

  Rötterna. De viktiga. Var kommer vi ifrån? Vad döljer sig under den egna trädstammen?

  Mina föräldrars bakgrund är delvis dunkel. Det är inte bara deras fel. Min pappa dog innan jag hann inse vikten av rötter. Dessutom var han förtegen. Min mamma berättade en del. Men jag lyssnade ibland dåligt.

  Så det är inte så enkelt att hitta tillbaka, när jag nu på mitt livs höstkant börjar gräva mer och mer neråt. Var kommer jag ifrån?

  Vi ser på serien ”Roots”. Jag är väldigt intresserad av slaveriet i det som senare blev USA. Ska jag förklara varför?

  Så här: Några saker i historien har gripit mig starkt. En är franska revolutionen. En annan slaveriet i Amerikas förenta stater. Förmodligen finns det ursprungligen någon koppling till någon roman eller Illustrerade klassiker. Det får bli förklaring nog.

  Jag såg den första filmatiseringen av Alex Haleys roman när den kom på 70-talet och trots att den var lite kitschig så grep den mig. Det är så fiktionen kan göra när den lyckas. Nu ser vi den nya serien, den är bättre. Jag har redan lärt mig en del, eller fått påminnelser om hur mycket det finns att lära sig, förfasa sig över och kanske också revidera i synen på förslavandet av de afrikaner som kom till Nordamerika.

  Det är välspelat även om det ibland blir lite väl melodramatiskt och det är tydligt att man ansträngt sig att peka även på kvinnornas svåra situation där det ofta handlat om att vara både arbetande slav och sexslag åt ägaren. Även de vita kvinnorna fokuseras. Förtrycket fanns inte bara mellan vita mot svarta.

  Det är också en bra lektion i hur vi människor tycks ha ett starkt behov av att trycka ner varandra. De vita tryckte ner och utnyttjade de svarta. Engelsmännen smädade och föraktade irländarna.

  På ett fint sätt visas också hur den personliga styrkan kan hjälpa en och också gemenskapen och solidaritetens betydelse. Men mest handlar det om det hemska, den makalösa exploateringen av upp mot tio miljoner som kom som slavar från Afrika.

  Den här delen i USA:s historia kan jag tycka borde lyftas fram mycket mer i vår tid eftersom det, precis som förintelsen, visar vilken total renons på medmänsklighet vi människor är kapabla till under vissa specifika omständigheter. Jag rekommenderar serien. Den är sevärd, och faktiskt på något sätt pedagogisk. Det finns ett visst ansvarstagande i berättandet som inte alltid är där i kommersiella produktioner. För att uttrycka det milt.

  Relaterade bilder: