• Wikipedia, jag älskar dig!

  Posted on juni 16, 2016 by in Övrigt
  1280px-Harriet_Tubman,_with_rescued_slaves,_New_York_Times

  Den här bilden ska vara från 1885. Harriet T står längst till vänster och omkring henne står frigivna slavar enligt svenska Wikipedia. Enligt den engelska versionen är mannen som sitter bredvid hennes andra make och det är hans dotter som står bredvid Harriet. Den här typen av diskrepanser kan man finna i Wikipedia, vilket förstås talar mot hela idén. Bilden är rätt fantastisk i vilket fall som helst.

  Jag har en tendens att nörda in mig. Nyligen läste jag en text med mina elever på Mötesplats Otto som handlar om Harriet Tubman. Känner ni till henne? Om inte, ja, då anar ni vilken källa jag rekommenderar er att gå till!

  Harriet Tubman föddes cirka 1822, och trots ett mycket hårt liv så dog hon inte förrän 1913. Hennes historia är fantastisk och värd det flertal biografier som skrivits om henne. Men Wikipedia räcker mycket långt.

  Den text vi läste, mina elever och jag, var någon sorts fiktionalisering av Harriets barndom och den grep oss alla. Hon föddes som slav men rymde  efter att ha blivit slagen och misshandlad av sina olika ägare. Flera av hennes syskon (de var nio) såldes till andra ägare och det hela var fruktansvärt grymt och omänskligt.

  Harriet Tubman stred under sitt liv mot slaveri, för kvinnlig rösträtt och fungerade också som spion för nordstaterna där det faktum att hon både var svart och kvinna måste har varit rätt unikt. Engelska Wikipedia har en mycket fyllig text kring hennes liv och jag rekommenderar den varmt. Intresserar man sig för slaveriet (och det finns många paralleller till det som berättas i ”Roots”) så kan man läsa sig varm här. Eller ledsen och förbannad.

  Det finns många fina foton på denna kraftfulla kvinna som man kan googla fram. I april i år bestämdes att Harriet Tubman ska ersätta president Jackson på 20-dollarsedlarna. Det är verkligen dags att plocka fram de svarta i historieskrivningen.

  Sen var det någon (spårbyte!), ja, det var ju min vocal coach, Saranna, som föreslog att jag skulle lyssna på Roy Orbison. Jag gillar hans röst men låtarna kan vara väl smöriga. Men han har någon sorts fördröjning i den melankoliska rösten som är så härlig.

  Roy_Orbison_(1965)

  Från Wiki commons laddar jag ner bilden på Roy från 1965, med de, enligt Wikipedia, karakteristiska Rayban-brillorna.

  Men vem var han? Ja, Wikipedia berättar historien. Där står till exempel: On Roy’s sixth birthday, his father gave him a guitar. He later recalled that, by the age of seven, ”I was finished, you know, for anything else”; music would be his life.

  Det får mig att tänka på vad Saranna säger, när jag klagar över att jag inte sjunger lika bra som Amy Winehouse (nej, jag har inte storhetsvansinne, jag är bara mycket, MYCKET, naiv): ”Men Eva, hon hade sjungit hela livet, varje dag, hela tiden, det var det hon gjorde.”

  Nåja. Åter till Roy. Den engelska versionen i Wikipedia är skriven av personer som verkligen är devotees och det är många historier vi får ta del av. När det kommer till hans död (den engelska versionen är inte så detaljerad här) berättar man i svenska Wikipedia följande som inträffade när Roy Orbison var ute och gjorde reklam för den framgångsrika Traveling Wilburys-skivan: ”I en paus i sin långa, ansträngande PR-turné besökte Roy sin gamla mamma i Tennessee. Två steg innanför ytterdörren föll han ihop i en hjärtattack, rakt i sin mors armar. Han avled samma dag, den 6 december 1988, bara 52 år gammal.

  Att materialet skiljer sig åt mellan olika språks versioner i Wikipedia är förstås ett problem. Men också en naturlig följd av att Wikipedia gör det möjligt för alla att dela med sig av information. Just detta är också en del av charmen. Hela konceptet är fantastiskt tycker jag, det är frihet och det är öppenhet och ibland lite kaos.

  Wikipedia är nu ungefär 15 år gammalt som projekt och extremt framgångsrikt. När folk säger att de ska googla på något de vill ha reda på så menar de 1. att de använder sökmotorn Google (tala om att ha lyckats, Google) och 2.  ofta att de letar på Wikipedia. Så inkörda är vi på det fenomenet.

  Via Wikipedia kan alla vara delaktiga. Nerds of the world unite. Det finns massor med människor med kunskap om stort och smått och allt kan publiceras här, i denna encyklopedi i ständig förändring. För just det, här är inte kunskapen statisk. Tillkommer ny kunskap i ett ämne så kan det införlivas i existerande material. Eller så kan det revideras.

  I matchen Wikipedia mot traditionella uppslagsverk så får man nog säga att det just nu står 1-0.

  Andra bloggar om: , , , , ,

  Relaterade bilder: