• Förtvivlan granne med sorg.

  Posted on november 11, 2016 by in Konst och kultur

  img_1980-1

  Jag bor på ett hostel vid Skanstull i Stockholm. För 500 kronor natten får jag ett enkelrum utan fönster, toa och dusch. Rummet är det minsta jag sett. Men billigt är det.

  När jag går till sängs tisdag 8 november har jag svårt att sova och efter några sömnlösa timmar mitt på natten somnar jag om och vaknar inte förrän klockan är över 8. Julia har ringt. När jag sömnigt ringer upp henne säger hon: ” Nu har jag väntat på fler tunnelbanetåg men de är alldeles fullpackade!” Varför då, undrar jag. ”Har du inte sett, det har fallit massor med snö i natt!”. Fönsterlös tillvaro, då har man noll koll. ”Och vad säger du, är det inte hemskt?”. Vad, vad är hemskt? ”Har du inte hört, Trump vann valet.”

  NEJ, DET ÄR INTE SANT!!

  En sådan märklig dag det blir. Snön har fallit som aldrig förr i Stockholm och vi går ut på tysta snöfyllda gator. Snön fortsätter falla hela denna onsdag 9 november som jag tror vi aldrig kommer glömma. Det är så vackert i stan. Det är så hemskt i tanken. Hur ska det gå till med en galning, en helt vansinnig person helt utan politisk erfarenhet, vid rodret i detta så världspolitiskt dominerande land? Hur kan nästan hälften av befolkningen i landet ha låtit bli att rösta? Hur kan fler än hälften av de som röstat ha valt en person som Trump? 

  Hur ska det gå för USA? Det finns de som talar om att lämna landet. Jag oroar mig för upplopp, förutom alla förfärliga politiska beslut som kommer kunna fattas av denne galning. Läs gärna David Remnicks fina text i The New Yorker, en tidskrift som bjuder på mycket digitalt material och som jag varmt rekommenderar.

  Väl återkommen till Dalby där det finns gott om fönster att titta ut genom, sover jag mer normalt, vaknar idag i ottan. Tittar i min nya nyhetsapp OMNI (mycket bra). Det är fredag 11 november. Jag ser, jag ser att Leonard Cohen har dött. Sorg.

  Nyligen skrev jag om honom här i Jahaja i samband med Dylans Nobelpris. Till Cohens texter har jag haft ett starkt band, inte minst på grund av hans djupa judiska prägling. Fastän han levt rätt oortodoxt kan man se hans tidiga påverkan från det judiska och bibliska stoffet. Jag behöver knappast påminna er om Hallelujah, det finns rikligt med bilder från gamla testamentet i hans sångtexter.

  När jag skulle skriva min uppsats på C-nivå i engelska valde jag ämnet ”Is Leonard Cohen a Jewish Poet?”. Jag hittade gott om stoff som visade att så var fallet, både som innehåll i hans dikter och också i den litterära stilen. Det var ett fantastiskt roligt arbete att göra.

  fullsizerender-1

   

  Idag letade jag upp min uppsats. Jag minns mitt samtal med handledaren efter jag lämnat in texten. Han sa att han var överraskad, han kände inte till Cohens poetiska rikedom, inte heller de starka judiska banden (Cohens farfar var rabbin, etc). Det var kul att jag kunde visa honom detta. Och lära mig mycket själv.

  Han har nu gått ur tiden, denne store poet. Men hans sånger och dikter finns kvar. Jag rekommenderar varmt hans diktsamlingar, till exempel The Spice-Box of Earth och Book of Mercy.

  Och lyssna på hans senaste skiva. Den är så stark. Den är så mörk. You Want it Darker.

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Bert skriver:

  Konstaterar att vi njutit av samma snö i förra veckan. Och att vi delvis öser ur samma källor. The New Yorker och OMNI.

  Inte att undra på att vi är så kloka. 😉