• Det är dags nu!

  Posted on januari 31, 2017 by in Övrigt

  ”Väl mött”. Linoleumtryck

  Det är dags nu. Det är dags att ta ställning. I förhållande till USA:s nye president med hans galna, megalomana, inhumana politik, hans uttalanden och handlingar som är så obehagliga och destruktiva och farliga att jag inte kan minnas något så skrämmande någonsin från en ledare vald i en demokrati i min livstid. Däremot från före min livstid. 

  Men jag tycker också detta gäller vårt eget land. Oberoende av vad du tycker om hur många flyktingar Sverige ska ta emot så måste du nu ta ställning till om hur du tycker att de ska behandlas. Jag tycker personligen att vi alldeles för lite pratar om att integrationen av de nyanlända är något som gynnar alla. Rent pragmatiskt blir det bättre för hela Sverige om vi hjälps åt med integration av våra nya svenskar. Hjälper vi dem, hjälper vi också Sverige framåt. 

  Jag fick tillfälle att klämma ur mig lite av mina tankar i ämnet i Lokaltidningen efter att vi hade haft ett möte här i Dalby kring de hus som ska byggas för nyanlända. Men det viktiga är inte vad vi säger utan vad vi gör. 

  I mitt arbete med ensamkommande i Malmö på Ensamkommandes förbunds Mötesplats Otto har jag fått höra mycket som förändrar och påverkar mig. Igår berättade en kille om sin bakgrund. Som 11-åring lämnade han Afghanistan för att fly undan talibanerna. Som 11-åring började han jobba i Iran på en fabrik som gjorde ”damväskor” som han sa. Nu bor han här, går på gymnasiet, och till hans stora glädje kommer snart hans familj hit. 

  När han berättar detta för mig tänker jag på Dickens. Jag tänker på hur jag tyckte så synd om den stackars Dickens och citerar ur wikipedia hur det var för honom 1824 då hans pappa var skuldsatt: ”Charles, som då var i 12-årsåldern, fick hjälpa till att tjäna pengar. Som barnarbetare i en skokrämsfabrik fick han arbeta 12 timmar om dygnet, men lönen var så liten att han knappt hade råd att äta sig mätt.”

  Jodå, jag är medveten om att det finns barnarbetare i många länder idag men det slog mig när jag hörde min elevs historia hur annorlunda vi ser på det som händer i väst, i vårt närområde, samtidigt som detta är vardag för många idag utanför Europa. 

  Så självklart ska vi då hjälpa de som kommer hit att göra sig ett bra liv här. Det är dags nu. 

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder: