• Rom, en ljus helg

  Posted on november 24, 2018 by in Resor
  _DSC5668

  Min favoritbild från resan. Det riktigt gamla, romartid, med det lite nyare, väggmålning från 1500-tal. Bara i Rom, en sådan rikedom!

  För andra gången har jag nu besökt Rom. Jag kan förstå de vänner jag har som rest till staden många gånger: Det är en skattkista för den som gillar det vackra och historiska. 

  Vår resa var bokad i september och efter min operation var jag osäker på om det skulle gå att genomföra turen. Men det gick fint (om man bortser från Norwegian-knölandet!).  Mats har i höst läst en liten kurs om romarriket så han var kunnig reseledare!

  Vi tar oss med tåg in till station Roma Trastevere, sedan taxi till vårt B&B-ställe som heter Divine! Jag rekommenderar login varmt, vi bor tre nätter här för 2 700 kr. Läget är utmärkt, lite söderut i Trastevere med många bra och trevliga restauranger intill. Rätt tyst gata, rena rum och så trevlig och omtänksam ägare! Frukosten får man inta på kafé med en kupong för kaffe, croissant och juice, men å andra sidan fanns espressomaskin på rummet, och en ständig croissant, juice i kylen, etc. Mycket prisvärt och bra. 

  Som första mål har jag Pantheon som många andra. Det är ett fascinerande ställe. Massor med folk, men eftersom man måste vara tystlåten i detta alla gudars tempel, så gör det ingenting. 

  _DSC5601

  Caravaggio (tror jag) har målat denna kyrkomålning. Helt galna i ljuset var konstnärerna under 1500- och 16-talet. Rätt OK målning.

  Solen skiner vår lördag och söndag i Rom. Vi går ner till den gamla kapplöpningsbanan nära Forum Romanum, tittar på Colosseums fantastiska profil. Allt är ju så gammalt! Kan inte sluta häpna över den hantverkskonst som var utvecklad här i Rom, så tidigt i vår västerländska historia. Titta i Fotat! 

  Vi strosar runt. Tar oss till Spanska trappan, går till vackra torget Piazza del Popolo som kan sägas illustrera devisen Alla vägar bär till Rom, där det ligger med fem vägar som ansluter till torget. Vi går in i kyrkor, ser fantastiska väggmålningar, besöker ett av flera nationalmuséer. Ögonen jobbar hårt, också benen. Men det är härlig möda!

  Vi tar oss till Villa Borghese, den fina parken som ligger norrut i gamla Rom.  Egentligen har vi tänkt, eller kommit på samma dag, att vi bör besöka muséet där, men det smyger sig, finns inga lediga biljetter. Så vi går runt i parken, det är folkligt, vi tar en dubbel espresso och vilar benen. 

  Jag måste säga att det är bra mycket roligare att besöka en stad i solsken än i regn. Förra gången vi var här regnade här. I det här ljuset ser jag Roms enorma tjuskraft. 

  Om ni vill veta mer om vad vi ser i Rom denna helg föreslår jag att ni tittar på mina bilder i Fotat. Det är väldigt roligt att fotografera i denna superstad som jag redan känner att jag vill komma tillbaka till snarast. 

  _DSC5599

  Relaterade bilder:

3 Responses so far.

 1. Bert skriver:

  Rom besökte jag trettinhelgen 2015. Storhelg i Italien. Vi bodde något hundratal meter från Piazza Navona. Nära till allt. Trastevere gillade jag. Men t.ex. Colosseum fick vi skippa, liksom Vatikanen. Flera timmars kö för att komma in. Som sagt; ttettonhelg=storhelg.

 2. Bert skriver:

  Trettonhelg är FRUKTANSVÄRT svårt att stava till. ?

 3. Eva Nygren skriver:

  Ja, du verkar ha någon svårighet där. Säkert grundad i att ni hade det så jobbigt då och där. Det kan få sådana effekter.

  Trastevere är härligt! Colosseum såg vi bara utvändigt och även Vatikanen. Men det gör ju inget alls, det finns massor att se ändå. Eller ändån som många skåningar säger!