• Var inte Corona en ölsort?

  Posted on mars 19, 2020 by in Konst och kultur

  Jag har dålig koll på öl i stort, även vin för den delen. Men vet att Corona är en ölsort. Eller?

  Corona, covid-19, information hela tiden som under ett krigstillstånd. Så har det varit den senaste veckan.

  Förra onsdagen åkte Mats och jag ner från Stockholm. Vi var lite oroliga för smitta på tåget men jag kände dessutom av en begynnande infektion vilket var lite psykande.

  Nu har det gått en vecka med hosta och feber som dock rätt säkert inte varit Covid-19 enligt min doktor på VC. Det är ju inte som att de vanliga förkylningsvirusen försvinner bara för den där aggressiva varianten tar sig in på marknaden!

  Många av oss har säkert associerat till Decamerone dessa dagar. Vi är ju idag högst medvetna om att isolering skyddar mot virusangrepp, vilket ju var tanken hos de tio personer som drog sig undan smittan i Florens genom att bo skyddat från stadens smitthärdar ute på landet.

  Vi fördriver dock tiden på lite annat sätt. Då använde man tiden till att berätta historier för varandra som då är berättelserna i Decamerone. Idag har det inneburit, och kommer innebära, mer kontakter via datorn och telefonen, men kanske framför allt mer kontakt och omtanke kring de som vi bryr oss om.

  Och så har vi då böckerna. En av de många vinster jag haft av att vara lärare i svenska för nyanlända här i Dalby, är att jag fått flera nya goda vänner. En, W, dök upp med en bok när hon hörde att jag var sjuk. ”Stanna hos mig” av Ayòbámi Adébáyò är en bok som jag tog mig igenom med lätthet. Den nigerianska författarinnan har skrivit en bok som engagerar. Jag rekommenderar den varmt för dig som vill läsa något som går in i hjärtat, snabbt. En härlig bok.

  Timme noll” av Lotta Lundberg, en bok som vann Sveriges Radios romanpris 2015, är en annan intressant bok. I den följer vi tre kvinnors öden, Hedwig Lohmann under 1945, Isa, en ung flicka på 80-talet med den psykoterapi hos den hon kallar Psykot och Ingrid, nu pensionerad psykoterapeut, under 2000-talets första decennium. De här tre kvinnornas öden och röster har gemensamma nämnare och de är alla intressanta på olika vis.

  Men för mig är det Hedwigs situation och val de som väcker mest intresse och kanske också är mest övertygande. I stort tycker jag att den här boken är en stimulerande läsning, när vi nu många sitter nästan helt homebound och om man som i alla fall jag, inte vill förstöra min hjärna med för mycket TV-tittande.

  ELLER för mycket nyhetsslukande …

  Relaterade bilder: