• Pestilensroten

  Posted on mars 29, 2020 by in Konst och kultur
  Pestilensrot eller pestskråp

  Vi tar oss runt i närområdet dessa dagar, tackar Folkhälsomyndigheten för att vi fortfarande får gå i det fria. Mats vill se något nytt på varje utflykt så igår hade han tänkt ut att vi skulle ta till byn Alberta för att därifrån gå utmed Höje å till Esarp. Det blir en vacker promenad i den strålande vårsolen. Utmed ån växer det saker, bland annat den som syns ovan, som så småningom hamnar på bild i Instagram.

  Bert, min bloggbekant i Luleå, skriver glatt som kommentar när han ser den här bilden: ”Och pestilensrot! Den har jag aldrig sett i verkligheten”!

  Det visste jag verkligen inte när jag tog bilden. När Mats frågade mig vad det kan vara för växt sa jag (jag fattar inte riktigt hur jag fått rollen som den som vet något om växter, jag vet INGET om växter) lite svävande att det nog är en orkidé …

  Käre Bert, vad jag älskar nördar. Så fint att du kände till och talade om för mig vilken växt detta är! Jag bara älskar folk med specialkunskaper (=folk som kan sånt som inte jag kan). Det visar sig att detta är en medicinalört som innehåller ett kramplösande ämne. Det finns mycket skrivet om växten, om ni som jag gillar att nörda in er på ett litet område.

  Och visst, växten användes under pesten. Och visst, visst ger det speciella associationer i dessa tider.

  Kanske borde jag har plockat några av växterna och testat? Vem vet var boten finns?

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Bert skriver:

  Rodnar.

  • Eva Nygren skriver:

   Minsann! Hur kommer det sig att du kan så mycket om växter, Bert?

   • Bert skriver:

    Jag har varit naturintresserad sedan barnaåren. Växter, insekter, fåglar, ja till och med stenar/geologi.

    Det har jag fått delvis genom föräldrarna. Men också på egna ben. Vistats mycket i både fjäll- och skärgårdsmiljö.

    Ja, där har du förklaringen, som jag ser det.

    • Eva Nygren skriver:

     Du är verkligen kunnig! Jag tror att jag nog också har viss nördkunskap, förmodligen inom måleriet. Kul att vara duktig på något!