• Region Stockholm

  Posted on juni 9, 2021 by in Konst och kultur
  En lite kluven känsla inför Stockholm, blandas med glädjen över skönheten i vårt närområde

  När jag kliver på buss 164 vid SÖS efter ett fint möte med ett av mina beroendeframkallande barnbarn, ligger chauffören halvvägs ner på sätet och pratar i telefon. Han unnar mig inte en blick när jag blippar mitt kort utan pratar på helt ointresserat.

  Han illustrerar precis den känsla jag haft inför sjukvården i Stockholm denna senaste vecka, trots att han förstås inte är skyldig i sak:

  I fredags blev jag sjuk i ett virus som jag förstod kom från barnbarnet. Trots det kändes det förstås nödvändigt att testa sig för covid. På 1177, Region Stockholm, läste jag mig till att jag som icke skriven i Stockholm inte kan få ett test hem. Jag måste söka mig till en vårdcentral.

  Jag googlar då på ”vårdcentral” och den plats där jag då befinner mig. Det är fredag eftermiddag. Det dyker upp två privata vårdcentraler på kartan. Den ena har på sin sida skrivet ”labbet stängt denna vecka” och när jag når den andra och berättar om min situation, säger sköterskan jag talar med: ”Vi testar inte här”. Jag förklarar min situation, att jag ju inte kan få gjort test som andra skrivna i stan. Hur ska jag göra? ”Du får googla på ’privat aktör'” säger hon då.

  Detta är ju helt galet! Det kostar 1 500 kr att testa sig privat. Är det inte meningen att sjukvården ska hjälpa till att stoppa smittan, även om man inte är skriven på en plats?

  Jag ringer 1177 igen. Niklas som han heter, säger ”det är helt fel, vårdcentralen är skyldig att hjälpa dig. Men annars prova apoteket, de har test”. Det visar sig vara helt fel, det finns inga covidtest på apoteket. Jag ringer 1177 igen. De föreslår att jag ska åka ut till en förort och testa mig i en teststation. Hur ska jag komma dit, säger jag? Tunnelbana? Med eventuell covid? Dessutom har de stängt hela helgen.

  Jag ringer 1177. Igen! Jag är så arg nu. Vi, nu är det Sebastian, är överens om att detta är helt vansinnigt. Att man bara för att man inte är skriven på en plats inte kan testas där!? Det kan ju inte vara lagligt, tänker jag. Sebastian är på min sida men säger att jag ska kontakta en vårdcentral på måndagen och att ”de är skyldiga att hjälpa mig”.

  Måndag: Jag ringer Årsta vårdcentral, vi bor strax intill. Jag drar det hela för syster E. Jag behöver testas för covid. ”Vi testar inte!” Jag går helt i taket eller var jag nu är och skäller på henne och säger att jag pratat med 1177 flera gånger och att vårdcentralen är skyldig att testa mig. ”Det visste jag inte” säger syster E. Då lossnar det, ”Jaha, bor du i närheten? Kan någon komma och hämta ett test till dig?”

  Ja och ja. Mats hämtar testet. De kan dock inte ringa och lämna svaret till mig (vilket de gör med alla skrivna i Stockholm, tro mig, jag vet, våra barn har testats många gånger och servicen har varit fantastisk – för de som betalar skatt i stan??), nej, jag får allt ringa upp själv!

  Provet är negativt, viruset segt och räligt. Men frågan är om inte minnet av det här viruset kommer vara mer av den märkligt själviska attityd som Region Stockholm visat! Det känns ansvarslöst att man behandlar folk som kanske som jag, har dubbelt boende, eller är på besök i stan (det var ju länge sedan vi avråddes från att resa) som inte viktiga när det kommer till smittan! Smittan går ju över regiongränserna.

  Det handlar förstås om pengar. Man vill inte ta kostnaden och servicen för fler än de ”egna”. På något annat sätt kan jag inte tolka detta.

  När jag såg chaufförens loja ointresse blev jag påmind om det jag ointresse jag fått kämpa mot för att bli testad här. En mindre envis person hade gett upp – och kanske burit på viruset.

  Stockholm i mitt hjärta, jodå visst. Men inte Region Stockholm!

  Relaterade bilder:

8 Responses so far.

 1. Mats skriver:

  Jag tänker att så här går det när man privatiserar (=kommersialiserar) vården. Hälsan är inte längre viktigast utan ekonomin. Stockholmsmoderaterna har visat igen hur smarta de är.

  • Eva Nygren skriver:

   Ja, jag håller förstås med dig, Mats. Det handlar om pengar. Men som sagt, ansvarslöst sätt att hantera pandemin.

 2. Eva skriver:

  Det är ju helt tokigt att det funkar så dåligt. Jag gick in o läste på 1177 Stockholm, och där står det att alla även utsocknes kan testa sig. Den sida var daterad i oktober.
  Sen kollade jag i min region Kalmar inte mycket bättre info där , man var tvungen att logga in för att få besked!
  Men jag har inte hört någon som inte fått testa sig. Härb bor många som har två bostäder.
  Vaccinera går fint att göra var som helst!
  Krya på dig.

  • Eva Nygren skriver:

   Eva, det står så här på 1177: ”För att använda bokningen ovan behöver du vara folkbokförd i Region Stockholm. Är du på tillfälligt besök, turist eller arbetar här under en kortare tid, kan du kontakta valfri vårdcentral. Du behöver alltså inte vara listad på vårdcentralen ifråga.”

   • Eva skriver:

    Ursäkta sent svar!
    Det var precis det jag läste! Var det problem att testa sig på en vårdcentral?

    • Eva Nygren skriver:

     Ja, som jag beskriver i texten. De tycktes vara omedvetna om sitt ansvar trots att det är uttryckligen skrivet på 1177. Och det här kan ju knappast vara helt ovanligt.

 3. Bert skriver:

  Historien får mig att inse att moderat politik är människofientlig, rent ut sagt.