• Det judiska Malmö

  Posted on juli 18, 2021 by in Konst och kultur
  Flykten.

  I Sydsvenskan läser jag en text som tar mig runt i det Malmö där judar bott och verkat.

  Vi rör oss i delar av stan som var bekanta för mig som barn. Min far hade sin tandläkarpraktik på Bergsgatan. Hans patienter kom både från den judiska gruppen och den icke-judiska och det handlade om både fattiga och välbeställda. I väntrummet låg Sydsvenskan och Arbetet, den senare riktad till den grupp som inte tillhörde den folkpartistiska sida som pappa själv sällade sig till. När jag som 28-åring träffade en journalist på Arbetet kunde jag berätta detta. Det var Mats, det!

  Som barn bodde pappa nära synagogan. Malmö fick en judisk församling på 1870-talet och den pampiga synagogan invigdes 1903. Merparten av Malmös judar bodde nära synagogan för att vara intill den på sabbaten och andra gånger man ville besöka den.

  Bergsgatan var annorlunda när jag var barn, ja, inte att undra på, det är 60 år sedan. Den gatan var lite ”farlig”, det var busliv vid Möllan och den gentrifiering vi ser idag hade inte börjat. Läs en bra text om detta här.

  I de här centrala delarna av Malmö bodde och verkade många invandrargrupper. Här fanns till exempel det ungerska bageriet, Alfölds, som min ungerska mamma besökte för att köpa deras underbara surdegsbröd som vi sedan åt till någon av hennes fantastiska paprikarätter.

  Över huvud taget finns det ju sedan länge invandrare i Malmö. Mina judiska farföräldrar kom dit på 1890-talet från Polen och ingick i en stor grupp judar som flydde pogromerna i hemlandet. Men det fanns också icke-judiska polska invandrare i staden. När jag talade med en släkting om de polsk-judiska invandrarna som kom till staden vid slutet av förrförra seklet så sa hon att det fanns en starka antisemitism mot dem ”men alla polacker var illa omtyckta av många svenskar, det spelade ingen roll om de var judar.”

  Judar har verkat och levt i Malmö sedan 150 år (vill du läsa en text om judendom i Skåne så finns en här). Antisemitismen som dyker upp i Malmö är ful, förödande och förfärlig. Jag hoppas förstås på förbättring och att Malmö kan bli en stad som inte judar vill lämna. Min gamla barndomsstad kan bättre – Malmö och dess invånare ska hålla famnen öppen för alla!

  Relaterade bilder: