• Vi möts igen!

  Posted on september 11, 2021 by in Konst och kultur
  Möte med ljuset

  Min lite dystra Falladavariant, ”Ensam i Stockholm” från förra veckan följs nu av: Jag vill hylla mötena!

  Skissernas museum, ett av de bästa ställen man kan sätta sin fot på/i, bjöd i söndags på konsert. Vi hörde Lunds kammarsolister i den oerhört fina Birgit Rausing-salen och det var en stor upplevelse!

  Förutom att det var första gången på säkert ett och ett halvt år som vi var på en inomhuskonsert, så var detta en sådan höjdare, musikaliskt arrangerat och vad gällde dessa vassa stråkar. En sådan kvalitet! En sådan spelglädje! Får ni chansen att lyssna på den här gruppen, så ta den.

  Att möta musiken tillsammans med andra är en sjuattans skillnad mot att möta den själv. Delad glädje är verkligen dubbel glädje när det gäller kultur.

  Och så går vi iväg för att lyssna på Ulf Zander, historieprofessor som håller ett föredrag om monumentkonst och hur synen på vem och vad som ska gestaltas monument- och statyledes, kommit att ifrågasättas mer och mer. Inte minst under Black lives matter-epoken. Mycket inspirerande och tankeväckande genomgång av några exempel på både hur etablissemanget velat forma vår syn på vår historia, och hur kritiker tänkt annorlunda. Se bara hur Linné och hans staty utanför biblioteket i Lund ifrågasatts, för att ta något ur närmiljön.

  På väg in i Rausingsalen ser jag i ögonvrån någon som ser så bekant ut. Försöker minnas. Före detta kollega? Vän till vän?

  När vi lämnar lokalen hakar våra blickar i varandra, den här ungefär jämnåriga kvinnans och min. Hon säger: ”Vi gick på Petri samtidigt”. Vi har inte setts på 50 år sedan tiden på Malmögymnasiet men vi har koll på varandras ansikten fortfarande.

  Möte med naturen

  Vi går upp och tittar på utställningen om monumentkonst som nyss öppnat, en utställning som du kan titta på om du orkar efter att ha sett den fantastiska utställningen med Andreas Erikssons vävar! Wow! Vad han kan. Här ett klipp där han berättar om vävprojektet.

  Men vem där? Där är ju Ingrid som jag gick på akvarellkurs med, för — vad kan det vara, 20 år sedan? Hon har tillbringat större delen av pandemin på avskilt sommarställe. Vi är glada att ses.

  Är inte mötena den viktigaste motorn i våra liv? Det handlar om att plocka upp något utifrån, från medmänniska, objekt, musik, konst och sedan göra en go sallad av det inombords!

  Jag har lagt ut några målningar som gjorts under den senaste tiden. Min inspiration kommer från möten med naturen, människor och inte minst, andra konstnärer som har mycket att lära mig! Titta gärna in i MÅLAT!

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Jadwiga skriver:

  Följer dina inspirerande tankar om konst, litteratur och annat. Håller verkligen med dig om hur mycket vi behöver små och stora möten där vi delar intryck och upplevelser.

  • Eva Nygren skriver:

   Hej, Jadde, visst är det viktigt att få dela! Idag finns det ju dessutom så många kanaler att använda. Som jahaja, till exempel! Ha en fin eftermiddag på Skissernas!