• Höst hos Årstafrun

  Posted on oktober 2, 2021 by in Konst och kultur
  HÖST

  Nu är det höst. Det märks på temperaturen, på ljuset och blötan. I det knappa ljuset som gör målandet svårare, försöker jag ändå göra något av mina inre bilder av naturen som är en sådan viktig del av mitt liv.

  Och av Årstafruns! Hon som levde ungefär samtidigt som Bellman, fast bra mycket längre (hade nog bättre livsstil) och som skrev dagbok i många år. Ja, faktiskt i 43 år.

  Hon födde åtta barn, varav sju dog tidigt. Hans Abraham som överlevde till vuxen ålder, dog samtidigt som sin far, i en drunkningsolycka i Årstaviken. Ja, alldeles nära där Mats och jag har vår lilla lya.

  Årsta gård där Märta Helena Reenstierna som hon hette levde hela sitt vuxna liv fram till sin död vid 87 års ålder, var en stor gård med ett tjugotal anställda. I sina dagboksanteckningar får vi stifta bekantskap med dem, deras sysslor och vilken löning de får. De verkar behandlas väl, att döma av anteckningarna.

  Sonen Hans Abraham super och gör mamma orolig. Han kommer hem sent och ibland kommer han inte hem alls. Kan man tänka sig att en mor är extra orolig, även för en vuxen son, när han är det enda barn som överlevt efter åtta graviditeter och födslar?

  Jag följer Årstafruns dagboksanteckningar via en Facebooksida som jag tror du kan nå om du har ett konto. Dagens anteckning, skriven för 210 år sedan, ser ut såhär:

  2 Oktober 1811: Onsdag. Frost och klart. Skräddaren Ericsson, Muraren Fröberg, Bagaren Gahm, Skomakaren Tiberg och Krögaren Frost voro alla här; och jag med Boberg furo eftermiddagen till staden, då jag hemköpte tillbehörer åt min Sons gröna Jagtkläder, var ock hos Mamsell Sylvander och Herr Hasselquist. Greta Stina flyttade. Anna Maija träffade kap i skymningen hos Muraren. Chajseskarmen gick af för mig och bands ihop hos Tract: Bergman.

  Och är det så att man inte riktigt förstår anteckningarna så kommer det kunniga kommentarer efter anteckningarna:

  Skräddaren, Petter Eriksson (1779-?), den ”virile” muraren Fröberg, bagare/handelsman Carl Petter Gahm (1774-1818), skomakare Anders Tiberg samt traktör, f.d. gardeskarlen Erik Frost (1773-1819), dök alla upp idag! Märta Helena ”flydde fältet”!Med kusken, Pehr Boberg (1785-1854), vid tömmarna for hon till staden och uträttade ärenden. Hon var bl.a. hos mademoiselle/hovsömmerskan, Catharina Elisabet Sylvander (1766-1842) samt hos lärftkrämare, Carl Fredrik Hasselquist (1769-1819).Dagen för pigan, Greta Stina Elfström (1787-?), var kommen då hon efter 6 år vid Årsta slutade sin tjänst.Pigan, Anna Maria (Maja) Henriksdotter (1787-?), vilade inte på lagrarna, då hon nu hade siktet inställt på muraren. Denne var med på noterna och därmed var natten räddad!Märta Helena hade otur….igen! Ofta var det något som gick sönder på hennes åkdon! Denna gång brast en skakel som provosoriskt lagades hos traktören, Adam Vilhelm Bergman (1782-1815).

  Alla som kommenterar, som Annika Nilsson ovan, gör det ideellt. För att det är kul! Det är initierade kommentarer, det är frågvisa kommentarer, men alla är intresserade av Årstafruns liv. Jag rekommenderar att ni följer med på den här resan, in i Märta Helenas liv!

  Och så vill jag bjuda in till den häringa Årstafrun i Dalby!

  Helgen 23 och 24 oktober har jag öppet hus hemma hos oss i vårt hem mellan 14 och 17. Du är välkommen att komma och titta på mina målningar, fika och eventuellt handla om någon bild faller dig i smaken. Du kan redan nu se de bilder som kommer visas bland målningarna här. Facebookevenemanget finns här!

  Välkommen!

  Relaterade bilder: