• Spelar åldern någon roll?

  Posted on oktober 7, 2007 by in Allmänt filosofiskt, Konst och kultur

  Om åldern spelar någon roll? Det är självklart att den gör! Den som gör att jag vet, men kanske inte du eller du, vad en Rivalkola är. Eller en Trixtablettask, för att fortsätta på godisspåret. Det är också det som gör att jag minns en tid, som född 1952, då det ansågs

  (och här lämnar jag godis för färg) helt omöjligt att kombinera grönt med blått. Det var något man inte gjorde, det var bara mycket djärva färgmänniskor som gjorde sådant (jag var en sådan färgrebell). Man hade grönt om man som jag var rödhårig och fräknig. Man hade blått om man var blond. Så var det. Brunt var knappt uppfunnen som klädfärg. Och maten

  om jag nu går över till den. Ja, riktigt lördagsfestligt var rätten Västkustsallad (med skaldjur). Om ni minns den så är ni nog födda på 50-talet. Pajer kom senare, det var det alla bjöd på på 60- och 70-talet – lite Upp till kamp-mat, faktiskt, rejält, no fuss. Kyckling åt man bara på söndagar eller när man hade gäster, det var festmat. Och läsk? Sällan.

  Tänk så mycket som har kommit och gått. En del har gått över. Annat har vuxit i storhet. Jag minns att man när jag var ung fortfarande sa sådant som att ”sånt kludd som han Picasso håller på med kan vilken unge som helst måla”.

  Viss musik som jag lyssnade på, Dory Previn, till exempel, som jag köpte allt av. Vem lyssnar på henne idag? Jag har henne i min iPod och lyssnar på hennes Mythical Kings emellanåt på gymet. När jag läser om henne på Wikipedia ser jag att hon fyller 82 om några veckor. Otroligt. Är hon så gammal? Är jag så gammal? Tydligen.

  Läs om hennes historia och lyssna på någon av hennes självutlämnande sånger. Det är starkt även om det ibland blir kanske för privat (hennes man André Previn lämnade henne för den mycket yngre Mia Farrow – det går inte obemärkt förbi i Doyrs sånger!). Men det slog an något hos mig då, och gör det än.

   

  Jag fortsätter och ser hur långt in man kan tränga i JAHAJA:s innersta, bildvägen. Andra bilder av mig finner du i MÅLAT (några nya akvareller och annat) och FOTAT (en del nytt där med).

  Andra bloggar om: Rivalkola, Trix, Dory Previn, nostalgi, ålder, akvarell, bilder

  Relaterade bilder:

6 Responses so far.

 1. Spectatia skriver:

  Åh, det där med färgerna kommer jag ihåg var min mammas käpphästar. Fattade aldrig varför man inte kunde kombinera blått och grönt – det är ju helläckert! Nej, man fick nöja sig med trista mossgröna kläder… 🙁

 2. Evan skriver:

  OK, Spectatia, då förstår jag ungefär hur gammal du är …

 3. Börje skriver:

  Visst minns jag Rivalkola och Trixtabletter fast jag är något decennium äldre än du. Och det egendomliga tabut mot blå-grön färgblandning!

  Musiken är mer problematisk. Min första egenhändigt inskaffade EP-skiva (då en teknisk innovation) var ”Little Richard”, med bl a låtar som ”Tutti Frutti”, nån gång i mitten på 50-talet (jag har skivan kvar, den är fortfarande bra). Sen blev det lite Elvis som jag föredrog före den konkurrerande Tommy Steele. Men nånstans vid Beatles tynade mitt intresse för den sortens musik.

  Och västkustsallad – har det blivit en historisk maträtt?! – Måste nog förnya min mathållning.

 4. Magnus E skriver:

  Spelar åldern någon roll? Jag måste ställa motfrågan; för vad? För en del saker spelar åldern absolut ingen roll, vare sig det gäller ålder på individer, samhällen eller kulturer.

  Vissa saker är alltid desamma, fast ansiktena växlar. Ungdomens idealism. Ålderdomens cynism och i vissa fall sentimentalitet. ”Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare jord? Ett nytt sätt att leva? Var det bara tomma ord?”

 5. Evan skriver:

  Vet du vad jag har en känsla av Magnus? Att när man är ung så tycker man att åldern inte är så viktig. Man TROR att den inte är det. Och på vissa sätt, visst, du har rätt, på vissa sätt spelar det ingen roll. Men bakåt – din nostalgi är inte som min! Jag menar, inte har någon någonsin sagt till dig att du inte får har en grön tröja till blåa jeans!? Eller va? Tänk om jag hejdade dig i korridoren och sa ”Hörrudu Magnus, så där kan du inte se ut, du har gjort en förbjuden färgkombination!” För så var det när jag var ung, kan du tänka dig ett sådant helvete? Lätt överdrivet.

 6. Magnus E skriver:

  Det var då för väl… Allt var inte bättre förr! 😉

  Kanske är det så som du säger, att åldern inte är så viktig när man är ung. Annars är det ändå så att jag en kopiöst nostalgisk människa, på gränsen till patetisk. Lyckligtvis syns det inte så mycket utåt (hoppas jag!).