• Jag hoppas på Oz och läser Östergren

  Posted on oktober 9, 2007 by in Konst och kultur

  Jag hoppas att Amos Oz får Nobelpriset i litteratur. Varför? Är han bättre än alla andra författare, är han bäst? Hela prisidén är rätt absurd men jag tycker att han är värd att uppmärksammas. Han är en stor författare i den bemärkelsen att han kan skriva om de stora existeniella frågorna på ett sätt som många känner igen sig i, och han har ett underbart språk. Det vore också roligt om ett litet språks litteratur som hebreiskans (dessutom ett mycket gammalt språk) skulle komma i fokus.

  Samma hav. En berättelse om kärlek och mörker. Hur man botar en fanatiker. Dessa är de tre titlar som jag rekommenderar. Den första är en experimentellt skriven roman som Oz själv säger sig ha en mycket nära relation till. En berättelse om kärlek och mörker är självbiografisk och en av de israeliska skönlitterära böcker som har blivit mest spridd utanför Israel enligt wikipedia och jag tvivlar inte på detta. Flera jag känner har läst boken, utan någon större kunskap om vare sig judiskt liv eller Israel, och har haft mycket starka upplevelser av boken. Den tredje titeln, Hur man botar en fanatiker, är en kort bok med ett antal både roande och oroande texter om just det: Hur man botar en fanatiker, sett ur en Fred nu-kämpes perspektiv. Det är en bok som alla borde läsa som har någon åsikt om situationen i Mellanöstern och som hoppas, liksom Amos Oz, jag, och många andra, på fred där, nu.

  Men i väntan på torsdagen och tillkännagivandet av mottagarens namn, läser jag Klas Östergrens Orkanpartyt, en dystopi som är skriven i det internationella mytprojekt som ett antal förläggare är inblandade i. Det är en riktig bladvändare! Men varför, o varför, är det så himla dystert i alla framtidsskildringar? Kan man inte tänka sig att något blir bättre i framtiden? Måste allting bara gå rakt åt pipan?

  Återkommer med recension och jubel/tårar över Nobelpristagaren!

  Andra bloggar om: Nobelpriset i litteratur, Amos Oz, Klas Östergren, Orkanpartyt, mytprojekt

  Relaterade bilder:

3 Responses so far.

 1. Ingrid E skriver:

  Jag tillhör också Amos Oz fan club och skulle verkligen tycka det var rätt Nobelpristagare om hans namn ropas upp på torsdag! Klas Östergren, en av mina stora favoriter, vars nya böcker jag alltid ser framemot, också har fallit i ”dystopiträsket”. Tänkte, till min stora förskräckelse när jag såg recensionen (dystopier är inte min bästa genre som bekant),att jag absolut inte klarar av dystopier, inte ens av Östergren och så skriver du att det är en bladvändare! Hrm, får kanske tänka om. Jag hade ju trots allt ett ganska stort utbyte av Oryx och Crake…

 2. Evan skriver:

  Men om vi i Bokpolen kunde vinna dig till dystopigenren kanske det också lyckas med fantasy …?

  Klockan 13 i morgon!

 3. Ingrid E skriver:

  Doris Lessing! Ja, det var ju en dark horse… Kul med en författare som man känner till och faktiskt har läst något av. Får väl damma av henne (inte bokstavligt…)och lägga fram något av henne på soffbordet så man ser ut att vara kulturellt och intellektuellt bevandrad.