• … men det blev Doris Lessing

  Posted on oktober 11, 2007 by in Konst och kultur

  Jag kan inte säga att jag gråter som jag hotade i min förra post. Nej, Doris Lessing är en värdig mottagare av Nobelpriset i litteratur, om än en som jag varken tänkt på eller önskat skulle få priset. Hon borde, om något, ha fått det för länge sedan.

  En mycket omfattande produktion på en hög litterär nivå. Intellektuell. Rätt humorlös. Intresserad av det mänskliga psyket, men inte på ett sätt som slår an en av mina inre strängar. Så kan jag kort formulera mina tankar kring henne.

  Dock står det fem titlar i bokhyllan, när jag tittar efter, merparten lästa för sådär 20-30 år sedan. Men en, The Fifth Child, köpt på antikvariat i Köpenhamn för en sådär tio år sedan då den var slut på förlaget (senare har den kommit i ny upplaga, och lär komma flera nu) har jag läst senare, efter att jag fick barn. Det är en otäck men väldigt intressant bok, oerhört välskriven och skickligt komponerad. För den som är förälder är den på sätt och vis svår läsning. Den grep mig dock mycket.

  Men det kommer inget "Äntligen!" från mig. 

  Andra bloggar om: Nobelpriset i litteratur, Doris Lessing, The Fifth Child

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Adam skriver:

  Inte heller något ”äntligen” från Doris Lessing, om man kollar videon på dn.se när hon får beskedet av en journalist (http://webbtv.dn.se/index.aspx?id=2840’,’Webbteve’,900,600). Inte för att alla måste gilla nobelpriset, men ger hon inte ett rätt tyket intryck? Hon är visserligen 87 år, då har man väl rätt att vara svårimpad kanske.

 2. Evan skriver:

  Jag såg detta på Rapport. Hon blev helt klart totalt överraskad och reagerade nästan med irritation. Det gick över i ironi mot intervjuaren. Visst, det ligger inte i sakens natur att hon måste bli glad men jag kände lite som när jag en gång gjorde en fin chokladmousse åt några ungar jag kände (inga namn, inga namn) och de bara tyckte att vadå, vad var så märkvärdigt med den? Man tycker att hon borde bli glad och hedrad. Men, som sagt, det behöver hon inte bli. Tänk dock på alla pengarna – där kan jag tycka att vad synd att det inte kommer någon till del som har svårt att leva på sitt författarskap! Det lär ju inte hon ha, plus som sagt att hon är rätt gammal. Nej, tänk om någon lyriker hade fått det, det hade varit en att försörja! Eller Amos Oz! Han hade väl gett allt till Shalom Achshav, Fred nu. Det du!