• We Own the Night

  Posted on februari 7, 2008 by in Konst och kultur

  Matofilm består denna kväll av kärntruppen, Inga och jag. Vi går och ser We Own the Night av James Gray, på Filmstaden. Publiken utgörs av, förutom oss två, en handfull ungdomar med jättepopcorn-hinkar och läsk. Ovant för oss.

  Det är en välgjord film med en bra story, klassisk på många vis. Den skildrar polis- och gangstervärlden i New Yorks utkanter, här Long Island. Jan Aghed skriver att Gray inte har någon postmodernistisk ironisk distans till genren, och det är ett annat sätt att uttrycka att filmen på många sätt inte är nyskapande. Trots detta tycker jag att både skådespel och regi är av hög kvalitet och mycket i berättelsen känns "trovärdigt" i den mening något är värdigt att tro på i denna typ av underhållning. Många sentimentala gropar undviks i historien och några faller man i.

  Joaquin Phoenix som har huvudrollen i filmen spelar bra, men vinner mest poäng hos mig för sitt utseende som är säreget snyggt. Men det är Robert Duvall som lockar mig till biografen och filmen. Den nu rätt åldrade Duvall har fortfarande kvar sin karisma och närvaro och representerar för mig mycket av det som är bäst i amerikansk film. Maaret Koskinen i DN ger den 3, Aghed 4. Jag fegar och säger 3+. En bra film men ingen höjdare.

   

  Relaterade bilder:

2 Responses so far.

 1. Jah Hollis skriver:

  Robert Duvall är för det mesta bra.
  Har du sett hans Aposteln?
  Här är en liten låt som är från den:
  http://www.youtube.com/watch?v=aGsLfAHcBlg
  Och The Opening Credits:
  http://www.youtube.com/watch?v=X-n9xELVU8o&feature=related

  En mycket bra film.

 2. Evan skriver:

  Jah, du är full av fina tips! Tack! Lyssnade just på Emmy och Robert, härligt. Och eftersom du som jag, tyckte att Red Road var en fin film, ska jag se om jag kan få tag i Aposteln.