• Amsterdam

  Posted on januari 6, 2009 by in Resor

  Amsterdam kan helt klart vara värt några dagars besök. Vi har just tillbringat två dygn i den vackra, välbevarade gamla staden, med sina smala hus (när husen byggdes betalade man fastighetsskatt i förhållande till husets bredd) och alla sina kanaler. Det är trivsamt att gå omkring på de smala gatorna, inte heller fel att besöka Rijksmuseum, trots att det för närvarande är delvis avstängt för reparation. Så det blir inte så mycket Rembrandts som jag hade hoppats. Men det finns alternativ:

   

  I det lilla landet där det är trångt för människor och djur 

  Man kan också besöka det hus där Rembrandt bodde under många år. Det är spännande att se ett "helt" 1600-talshus och den miljö där den hårt arbetande yrkesmålaren höll till med familj och lärjungar och där han sålde sina tavlor. Titta gärna i FOTAT.

  Staden känns mysig med de låga (ja, jämfört med New York, till exempel!) husen och allt vattnet, husbåtarna och spårvagnarna inte minst! Man har ett välutvecklat spårvagnsnät med täta turer och det får mig att undra som gammal Malmöbo varför i all världen man la ner spårvagnarna där? 

  Vi äter god mat, första kvällen indonesisk rijsttaffel, andra argentinsk biff. Mycket gott. Amsterdam är restaurangtätt och det finns alla länders mat här.

  Men hotellet vi bodde på – varning för det! Hem Annex hotell, åk INTE dit. Vi betalar 1800 kronor för två nätter på detta hotell som ligger 10 minuters spårväg från centrum, vilket i sig är ett aber, men å andra sidan kan man åka spårväg dit. Men rummen, oj. Oj. Små, små, minsta vandrarhemsstorleken. Och dass där man knappt kan sitta på toan. Kolla själva i FOTAT om ni inte tror mig. Nåja. Värdsligt.

  På det stora hela blir det trevliga dagar. Men jag kan inte låta bli att fundera mycket över den nederländska drogpolitiken. Jag är motsatsen till drogliberal – vad heter det? I varje fall, ni fattar. Jag har sett under några års arbete inom psykiatrin, även om det inte var som behandlare, de hemska effekter långvarigt haschmissbruk kan leda till och jag tycker inte att hasch och marihuana ska vara lagligt. Men i Amsterdam ser du coffeeshops överallt. De måste ligga minst 450 meter från skolor har man just beslutat, från år 2011 (!!) så man försöker vara lite restriktiv men kaféerna där du kan köpa hasch och cannabis finns i mängder med myndigheternas goda minne. De ligger ofta på smågator men i övrigt är de en normal och vanlig del i stadsbilden. Det samma gäller för övrigt prostitution, lika obegripligt tycker jag. Häpnadsväckande.

  Jag har vuxit upp i ett hem där den dominerande röstens, min fars, var odelat positiv vad gällde Amsterdam. Detta hade att göra med Amsterdams generösa inställning mot judar som flydde undan progromerna i Östeuropa under sent 1800-tal. Den generösa attityden har funnits även mot andra religiösa grupper. Engelska kristna, tillhörande en icke-statskyrklig kristen grupp, sökte sin tillflykt i Nederländerna. Attityden mot homosexuella är också traditionellt accepterande.

  Men den generösa attityden mot oliktänkande är inte helt enkel. Vi ser detta i den låtgå-inställning som man har till droger och prostitution som handlar om rent pragmatism – låt folk göra vad de vill. Det har också förekommit uppseendeväckande mord på personer som har haft kontroversiella åsikter i detta liberala land – Theo van Gogh och Pim Fortyun.

  Så det är inget okomplicerat samhälle. Men hur det än är, kan det vara värt ett besök. Och om du inte kan resa, så kan du alltid som alternativ, läsa Ian McEwans roman Amsterdam. Det är grejer. Det med.

  Andra bloggar om: Amsterdam, droger, drogpolitik, prostitution, liberalism, pragmatism

  Relaterade bilder:

11 Responses so far.

 1. carl micael skriver:

  Hej, jag gillar din blogg skarpt! Jag målar också 🙂
  Ha de fint
  /cm

 2. carl micael skriver:

  Skrev fel adress till min blogg 🙂 men nu så!

 3. Liz1e skriver:

  Jag var i Amsterdam på jobbresa 1984 och mina muntra manliga kollegor tyckte det var väldigt roligt att valla oss skräckslagna små damer i Red Light district. Jag förstod aldrig varför de tyckte det var så roligt…
  På en loppis hittade jag en fantastisk fin sätterikast som jag under många år använde som prylhylla. Några andra minnen har jag inte av Amsterdam. McEwans bok tyckte jag mycket om:)

 4. Evan skriver:

  Hej Carl Micael! Kul att du gillar JAHAJA!
  Liz1e! Var du på jobbresa 1984? Var det PRAO? Vad i all världen är en sätterikast????

 5. Liz1e skriver:

  haha! vad snäll du är… nej, jag var inte prao:) men jag jobbade i den ”glassiga” resebyråbranschen på den tiden. Sätterikast användes förr på tryckerier att sortera trycktyper i, bild finnes på http://www.sjokvistens.se/v6-07satterikast.jpg

 6. Jah Hollis skriver:

  Då var jag först i Amsterdam av oss alla. 🙂
  Redan på det vilda 70-talet. Vi bodde på något slags ”sleep in” precis i utkanten av Red Light District.
  Det var en enorm frihetsupplevelse att vara i Amsterdam då och vi tog för oss av det mesta (utom det som bjöds ut i RLD) och jag hade en del fantastiska konsertupplevelser (som ett tidigt Genesis med Peter Gabriel) bland annat på Paradiso, som ju fortfarande existerar.
  Man kan tycka vad man vill om drogliberalismen i Holland, men på ett sätt kan jag se det som en pragmatisk inställning. Och det behöver inte gå käpprätt åt helvete i livet för att man provar lite hasch och marijuana någon gång. Men det känns ibland svårt att framföra den åsikten i debatten eftersom man då av många automatiskt klassas som ”drogliberal” och fråntas rätten att ha en åsikt.
  För övrigt verkar det inte ha bättrat sig på hotellfronten i Amsterdam. Vi hade kompisar som tog in på hotell där på 70-talet och fick ett garderobsliknande rum utan fönster (!).

 7. Evan skriver:

  Att har provat eller prova hasch eller marihuana någon gång är väl inte det problematiska. Jag tror inte på den pragmatiska hållningen till hasch och ”lättare” droger. 750 coffeeshops i Amsterdam där du kan slinka in efter jobbet! Hur går det i längden? Däremot tycker jag, om man ska tala om pragmatism, att det är vettigt att ge djupt heroinberoende (ja, djupt är väl själva grejen) heroin. Det är kört, det är extremt svårt att ta sig ur det missbruket. Bättre att ge dem ett någorlunda värdigt och krim-fritt liv.

 8. Jah Hollis skriver:

  När jag var där såldes hasch i stort sett öppet på en massa ställen i stan. Det fanns inga coffee shops då utan jag tror att dessa ställen var ett sätt att i alla fall få lite koll på försäljningen. För övrigt lär det finnas cirka 200 coffee shops i Amsterdam.

 9. Evan skriver:

  Om din eller min siffra stämmer är inte det viktigaste (jag minns faktiskt nu inte var jag läste 750 så jag kan inte hävdea att jag har rätt) utan det är väl snarare inställningen. Jag tror att om man känner att man själv kan hålla missbruket inom rimliga ramar och man tror på att andra kan göra det så är det väl OK. Det du skriver om att coffeeshops gör att det blir större koll är ju delvis sant, samtidigt är det ju ett sätt att göra det legitimt för tveksamma! Min inställning till hasch och cannabis kommer från att ha sett effekter på ungdomar med haschpsykoser och också efter att få ha tagit del av den forskning som gjorts på ungdomar som haschat mycket under uppväxtåren. Deras hjärnor utvecklas väldigt mycket sämre och de får minnesluckor. Nu talar jag om regelbunden användning. Det tar väldigt lång tid för hasch att lämna kropppen vilket gör att regelbundenheten kan ha rätt långa avstånd emellan tillfällena och få dessa effekter. Det finns massor om detta på nätet.

 10. Johan skriver:

  Hej Eva,

  det var länge sedan du skrev detta men jag hittade hit via Google på en sådan banal sökning som ”pragmatisk inställning” 🙂

  Hur som helst måste jag säga att jag tyckte vargbilden i ditt album var väldigt häftig, och det var kul att se lite bilder från denna vackra stad som jag en dag hoppas kunna besöka.

  Men anledningen till att jag kommenterar är inte, min liberala inställning till trots, cannabis utan den knepiga koppling som du indirekt gör mellan droger&prostitution och de två morden du nämner. Theo van Gogh mördades av islamister och Pim Fortyun mördades av djurrättsaktivister. Det hade alltså föga att göra med det Holländska samhället (om man nu bortser från att djurrättsaktivister och islamister får gå fria där, men det är en annan diskussion). Det blir tokigt om man drar sådana där paralleller, lite som om jag skulle påstå att Sveriges kontrollmentalitet skulle vara anledningen till att Palme mördades…

  Mvh!

 11. Evan skriver:

  Johan, när jag skrev detta hade jag nog mest tänkt att syftet var att illustrera min tes, nämligen att Holland må vara liberalismens bastion men att man å andra sidan kanske får betala ett högt pris för det stundom. Festligt att komma till JAHAJA via en sådan sökning – och sedan ta sig igenom min bloggpost. Tack för det!