• Av spåret?

  Posted on februari 14, 2009 by in Konst och kultur

  Igår kväll. Mats och jag i soffan med På spåret på skärmen framför oss. Vi klarar oss rätt bra med vår gemensamma kunskap, min egen överraskar (åtminstone mig själv) genom att den är så selektivt god, Mats mer gedigen. Men jag fattar snabbare än de tävlande att det är Åland det handlar om i första resan.

  Så småningom hamnar man i Sydafrika och det ska spelas ett musikmedley med sånger som har sjungits av två personer födda i Sydafrika. Redan innan det börjar så fattar vi förstås att Miriam Makeba måste bli en av dem.

  Och visst är det så – visst är Makeba den ena. Den andra – mmm, säger jag, det är Paul Jones. Va? Säger Mats. Jo, han som hade snygga kindben. Säger jag. Va? Säger Mats. Betänk att jag var 16-17 år när denna musik spelades. Jag kollade på killar. Karlar.

  Vi kommer på att det är gruppen Manfred Mann och jag envisas med att sångaren heter Paul Jones. Inget av lagen kommer på denna idé utan det ena lagets Manfred Mann accepteras som fullgott svar. Paul Jones nämns inte alls!! Dåligt, dåligt. På spåret AV spåret! Manfred Mann, som gav gruppen dess namn var keyboardist i gruppen, inte sångare. HAN föddes i Sydafrika.

  Lyssna på Paul Jones fina, i ytterheten, lätt spräckta röst. Kolla kindbenen. Ja, så gott det går. Och lyssna på övriga Manfred Mann-musiken. Ni som inte hade turen att vara med på 60-talet.

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=30p0PJrHrgE&hl=sv&fs=1]

  Andra bloggar om: , , ,

  Relaterade bilder:

4 Responses so far.

 1. Liz1e skriver:

  jag var liten då, på 60-talet, men begåvad med en mamma som lärde mig älska både Paul Jones och Miriam Makeba.
  själv var jag inte så PÅ spåret igår kväll eftersom sonen fallit UR spåret och vi fick tillbringa aftonen på akutens ortopedmottagning – helt AV spåret!

 2. Evan skriver:

  Ajajaj, det låter synd om sonen! Repris finns dock. Bra morsa du har!

 3. Adam skriver:

  Men jag förstår inte riktigt: var frågan vem sångaren var? Var det så det hade gjort fel? Och så skriver du att ni tänkte direkt på Paul Jones, men sen skriver du att det var Manfred Mann som var från Sydafrika. Är det jag som fattar fel?
  Själv hade jag ingen aning om denna grupp – fast Makeba kunde man ju. Tycker man brukar kunna de flesta tilläggsfrågorna medan resorna är svåra om man inte koncentrerar sig mer än vad en trött fredagkväll tillåter.

 4. Evan skriver:

  Frågan var vem sångarna var. Båda skulle komma från Sydafrika. Gruppen hette Manfred Mann efter keyboardisten som kom från J-burg. Men sångaren heter Paul Jones och han är från Bristol. Typ. Men de fick alltså rätt för Manfred Mann, kanske för att det är gruppens namn. Fattaru?