• Revolutionary Road

  Posted on februari 18, 2009 by in Konst och kultur

  Nej, den passerar inte mitt viktigaste test: Jag känner inget behov av att se om den här filmen. Den är välgjord, välfotad, noggranhet finns runt detaljer i miljöerna. Men den biter inte tag i mig. Kate Winslet och Leonardo DiCaprio spelar väl men inte tillräckligt väl och känsligt för de långa bildsekvenser som filmen innehåller.

  Revolutionary Road av Sam Mendes (mycket känd för sin film American Beauty som jag däremot gärna ser om och som är en film med mycket kraft) är dock, får jag säga till de inblandades försvar, en svår historia att berätta.  För det handlar om  ett äktenskap som går åt pipan och det finns ingen egentligen som mer bär skulden än den andra parten. Det bara inte funkar. Och det blir mycket sorgligt. Sorgen känns när vi går ut men ingen riktigt stark känsla för de psykologiska spåren fram till det dystra slutet.

  Något saknas i tyngd i gestaltandet av det som leder fram till katastrofen. Kanske kan ana det någon kritiker skrivit, att boken som så ofta, är bättre. Det krävs många ord för att beskriva det långsamma förfallet i en relation. Det är svårt att fixa på två timmar film. Men det handlar också om något i ansiktena. Kate Winslet är fin, vackert tärd och tömd, väl uttryckande både vrede och den hopplösa tomhet som nämns i filmen. Men hon är inte bra nog! Ett snäpp bättre är DiCaprio, tycker jag som dock har en lättare roll att ta sig an. Michael Shannon som spelar en sanningsägande psykpatient, är en av de intressantaste personerna i filmen.

  Jag blir flera gånger påmind om American Beauty. Det finns många likheter. Tempot, de långsamma glidningarna med kameran, samhällskritiken och en rätt desillusionerad syn på människan.

  Men ännu mer tänker jag på Todd Hayes Far From Heaven och vidunderliga Julianne Moore i denna. Här är en skådis som kan hålla åskådaren bunden i minuter utan att man tröttnar. Winslet har inte samma känslighet, långt ifrån, i varje fall inte i denna roll.

  Viss besvikelse alltså. Läs DN, Sydsvenskan eller Svenskan. JAHAJA har inte mer att komma med än detta. En 3+.  

  Andra bloggar om: Revolutionary Road, Sam Mendes, Julianne Moore, film

  Relaterade bilder:

6 Responses so far.

 1. Liz1e skriver:

  jag har svårt för Leonardo måste jag erkänna; för mycket ”yngling” – jag kan inte riktigt se honom i ett äktenskap utan mer på en strand i Thailand. men se filmen ska jag, frågan är bara när? på DVD antagligen.
  både far from heaven och american beauty är lysande!

 2. Liz1e skriver:

  jag har svårt för Leonardo måste jag erkänna; för mycket ”yngling” – jag kan inte riktigt se honom i ett äktenskap utan mer på en strand i Thailand. men se filmen ska jag, frågan är bara när? på DVD antagligen.
  både far from heaven och american beauty är lysande!

 3. Evan skriver:

  Mmm, men det var kul att se ynglingen med mer tyngd, i mer än en bemärkelse. Kul att du gillar det jag gillar, det gillar jag.

 4. Evan skriver:

  Mmm, men det var kul att se ynglingen med mer tyngd, i mer än en bemärkelse. Kul att du gillar det jag gillar, det gillar jag.

 5. Slow skriver:

  Hoppade över RR, ska se den snart tror jag vad det lider.
  Jo, Far from heaven har DET.

 6. Slow skriver:

  Hoppade över RR, ska se den snart tror jag vad det lider.
  Jo, Far from heaven har DET.